Лечебни рецепти » Билки за лечение на простатата

 Билки за лечение на простатата

Народната медицина се използва активно в лечението на болестите на простатата. Ето няколко народни рецепти:

• Приготвя се отвара от жълт кантарион, листа от леска, борови връхчета, бял равнец, мечо грозде, полски хвощ, троскот и царевични коси – по 100 г от всяка. Към 3 с. л. от тази смес се прибавя 1 с. л . ленено семе (предварително леко запечено, за да не желира отварката) и по 1 ч. л . ечемик (зърна) и червена хвойна (зърна). Запарват се в 1 л вряща вода. Вари се на тих огън 15 мин. След като изстине, се прецежда. От отварата се пие по 1 чашка от 150 мл, която може да се подслади с мед и лимон по вкус.

• При повишена урея в кръвта е полезно да се изпива по 1 чашка от 100 мл отвара от магданоз (листа), мечо грозде и цикория (листа и стъбла) – по 1 с. л. от трите и 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително запечено) се запарват в 1 л вряща вода. Вари се на тих огън 15 мин. След изстиване се прецежда. Добре е всяка чашка да се подслажда и с 1 ч. л. сладко от розов цвят.

• При кръв в урината се изпива по 1 чашка от 100 мл овесено мляко (2 с. л. очистен овес в 700 мл вода се варят, докато зърната напълно се разпукат. След като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване). Разрежда се наполовина със сок от корените на магданоз или с 10 мл отвара от овчарска торбичка (2 с. л. се варят в 500 мл вода 10 мин, след изтиване се прецежда).

• Вместо вода, ако описаните отвари са недостатъчни, е полезно да се пие отвара от ленено семе: 1 с. л. леко запечено семе се запарва в 500 мл вряща вода и се вари 10 мин. Изстинала, отварата се прецежда.

• При често уриниране може да използвате отвара от лешникови листа: 2 с л. листа се запарват с 500 мл вряща вода, вари се 10 мин и като изстине, се прецежда.

• При задръжка на урината –3 млади парчета, още зеленикави кори от лешниково дърво, на големина колкото показалец, се нарязват наситно и заедно с 3 корена от магданоз в 1 л вода се варят 20 мин, след което веднага се прецежда.

Съветите на народните лечители към болните с увеличена простата е да водят природосъобразен живот, да се пазят от простуда и да не приемат алкохол, кафе и консервирани храни.

Автор: д-р Кирил Танчев

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 27 януари - 2 февруари

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от хемороиди. Важно за хората с подобен проблем е да ограничат консумацията на силни подправки и алкохол и да спазват по-акти...

Прахан срещу ставни заболявания

Праханта е подковообразно сиво-жълтеникаво твърдо тяло с диаметър 10-30 см. Развива се най-често като паразитна гъба върху широколистните дървета, главно върху бука. Ефикасна е при нараняване на кожат...

Биопрогноза зa 13-19 декември

Новолунието може да стане причина в началото на периода много от хората с по – лабилна нервна система да усетят известен отлив на жизнена енергия. Добър тонизиращ ефект имат умерените по времетраене и...

Биопрогноза зa 14-20 февруари

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от колит. Важно за тях е да избягват консумацията на пържени, пушени и пикантни ястия, на плодове и зеленчуци с високо съдържа...

Начало