Лечебни рецепти » В сезона на синуитите

 В сезона на синуитите

За проблемите със синусите разговаряме с д-р Венцислав Димов - специалист по ушни, носни и гърлени болести.

- Д-р Димов, отразява ли се променливото време и особено студа през зимата?

- Да, те са предпоставка за простудни заболявания. Хрема, кашлица, главоболие, отпадналост са характерните оплаквания.

- Какви са симптомите на синуита?

Симптомите, които споменах, са водещи и при заболяване на околоносните кухини – синуитите. Когато една хрема не отзвучава за една седмица, а слузно-гнойната ексудация от носа и към гърлото се засилва и главоболието, неповлияващо се от болкоуспокояващи – това със сигурност е инфекция на околоносните кухини! Това е така, защото лигавицата на синусите е продължение на носната лигавица.
Максиларните синуси са разположени в горната челюст, те най-често се засягат при възрастните. Етмоидалните синуси (клетки) са около носната пирамида, те се засягат при малките деца. Фронталните синуси са в челната кост, сфенсидалният синус е разположен дълбоко в основата на черепа. Засягането на фронталните и сфеноидалния синус крие сериозна опасност за мозъчни усложнения.

- Непременно ли се включват антибиотници в лечението на синуитите? Кои други групи медикаменти са подходящи?

- Терапията е комплексна и следва да се провежда само от лекар специалист. Тя трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата. Самолечението може само да навреди!
Носните капки са важно, но спомагателно средство. Те отбъбват носната лигавица и улесняват дренирането на синусите.
Противоболковите средства като аспирин, парацетамол, панадол и други, освен че отстраняват главоболието (макар и временно) имат и противовъзпалително действие.
Антибиотичното лечение е задължително. То е с най-добър ефект след микробиологично изследване на носната ексудация. С него се определя както причинителят, така и възможността на избор на подходящия антибиотик.

- Физиотерапията помага ли?

- Физиотерапията е изключително полезна. Още преди да се започнат процедури в специализираните кабинети по физиотерапия, вкъщи е добре да се използва за нагряване нощна лампа, реотанова печка или друга лъчиста топлина два-три пъти дневно по 10-15 минути.

- Вярно ли е, че използването на морски краставички веднага спира заболяването?

- Използването на морски краставички е драстично и не е препоръчително. Народната медицина препоръчва поставяне на затоплени торбички с морска сол, трици и други.

- Кога се пристъпва към пункции?

- Когато при тази терапия няма подобрение, лекуващият оториноларинголог преценява и препоръчва лечението да се продължи с пункции. Пациентът трябва да се довери, защото с промивката и евакуацията на гнойната материя се поставят и медикаменти в синуса и лечението е с много добър резултат!
Какъв режим да спазваме, ако вече сме се разболели??
Режимът е стаен през първите дни на заболяването или обострянето му. Необходимо е най-малко 8-10-дневно провеждане на симтоматично, антибиотично и физиолечение.

- Д-р Димов, посъветвайте преболедувалите как да се предпазят?

- Дори и да нямат оплаквания, преболедувалите трябва да помнят и да спазват няколко важни правила:
• Да не излизат, дори да стоят у дома, с мокра коса;
• Да носят шапка, лента, качулка през есенно-зимния период;
• Да не стоят продължително навън при студено време;
• Да избягват контакт с болни хора.
• Профилактиката е в закаляване на организма, за да бъде устойчив при резките атмосферни промени и разнородните микроорганизми.

А най-важният извод е: хремата да не се подценява и адекватно да се лекува.

Как да победим хремата с народна медицина?

• Прави се отвара от цариче: 2 с. л. от билката се варят в 500лм вода 10 минути. Прецежда се и се пие три пъти дневно – сутрин, обед и вечер, по 1 к. ч. преди ядене.
• Може да се направи отвара и от бял равнец, градински чай и жълт кантарион, като се взима от всяка билка по 25 грама. 1 с. л. от сместа се ипва в 250 мл вода и се вари 5 минути. Отварата се приема топла, по 1 к. ч. на обяд и вечер преди лягане.
• По-подобен начин може да се приготви отвара от бъз (свирчовика), подбел, цвят от лопен и пирински чай. Употребява се като по-горната отвара.
• Приятен и полезен е и чаят от ленено семе: 1 с.л. от семето се вари в 500 мл вода на слаб огън 10 минути. За по-добър вкус в семето се слагат кората на 1 ябълка и 4-5 сушени сливи. Пие се по 2 винени чаши на ден, като в чашата може да се добави мед и сока на половин лимон, на вкус.
• Външно народните лечители препоръчват намазване отвътре носа с боров вазелин или чисто несолено краве или растително масло. Може да се прави баня на носа с гореща вода – 38-40°С със солена вода, три пъти дневно. При хронични хреми се правят същите бани със солена вода, но 30°С. Може да се постави и лимонов сок – 10 капки в чаша вода. Всичките процедури отпушват носа и дишането се подобрява.
• Ако процесът е напреднал и от носа тече жълт секрет, освен горните рецепти, е желателно вечер да се слага на главата топла лапа от смлян и сварен бял боб , която се държи цяла нощ на болното място.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Биопрогноза за 3-9 декември

Метеорологичните условия през седмицата ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на хората, склонни към чести възпаления на дихателните пътища. От полза за хората с дихателни инфекции ще бъде п...

Биопрогноза за периода 25.03 - 31.03

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат хора с хроничен или често повтарящ се цистит. Съществено място в профилактиката и лечението на пикочните инфекции заема ежедневното изпиван...

Биопрогноза зa 12 - 18 юли

През периода е възможно да се обострят проблемите от здравословно естество при страдащи от бъбречно каменна болест. Най – важното при склонност към образуване на камъни и песъчинки в бъбреците е да се...

Биопрогноза за периода 9-15 септември

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат хора с ниско кръвно налягане. Съществено място в благоприятното повлияване на това състояние заема спазването на един по-активен двигателен...

Начало