Лечебни рецепти » Рецепти за столетници

 Рецепти за столетници

Стареенето на организма е естествен биологичен процес, който не може да бъде спрян. Въпреки усилията на безброй алхимици и учени още не е открито лекарство против старост, нито еликсир на безсмъртието. Но народната медицина предлага много средства, чрез които старостта може да премине без болести и при висок жизнен тонус.

Лук и мед

Счуква се добре кромид лук и получената кашица се смесва с мед в пропорция 1:1. В продължение на 2 месеца сутрин и вечер се взема по 1 с. л. Това е ефикасно средство срещу склерозата на мозъчните съдове.

Лук и чесън

Счукват се добре 300 г чесън и 500 г кромид. Смесват се и се заливат с 1,8 л ябълков оцет. Полученото кисне 1 денонощие на топло добре захлупено. След това се смесва с 1 кг мед, който е загрят до кипване, без да се оставя да заври. Разбърква се добре и се оставя за 1 седмица на тъмно и топло място, като се разбърква от време на време. Съхранява се на тъмно и прохладно място в захлупен съд. Всеки ден се вземат по 4 ч. л. наведнъж, като се яде бавно, с кратки почивки между лъжичките.

Настойка за столетници

В дървен или порцеланов съд се счуква добре 350 г чесън и се оставя за 30 мин захлупен. След това се отделя горният слой (около 150 г), а останалата част, в която има повече сок, се слага в стъклен съд и се залива с 200 мл 96%-ов спирт. Съдът се затваря плътно и се оставя на прохладно и тъмно място за 10 дни. Настойката се прецежда през многослойна марля, оставя се за 3 дни и отново се прецежда. Употребява се само заедно с по 250 мл прясно пълномаслено мляко на прием 15-20 мин преди хранене.
Това лекарство има две схеми на употреба. При първата въздейства само върху вътрешните органи, а при втората помага при различни кожни заболявания.
• По първата схема се вземат по 4 пъти дневно на всеки 4 часа по 5-10 капки (до 50 години) и по 3-7 капки след 50-те. Курсът продължава 10-14 дни и през първата година се провежда 2 пъти. Следващият курс е след не по-малко от 3 години.
• По втората схема по 10 –15 капки 3 пъти дневно в продължение на 2 седмици се втриват външно в болните участъци на тялото. Курсът може да се повтори при първите признаци за възобновяване на болестта.
Настойката очиства организма от мастни и варовикови отлагания, подобрява обмяната. Предпазва от инфаркт на миокарда, стенокардия, атеросклероза, паралич, различни тумори, кожни възпаления. Изчезват шумовете в главата, нормализира се кръвното налягане, подобрява се зрението.

Напитката на столетниците

Приготвя се от 2 с. л. сухи плодове от бъз, които се заливат с 1 л вода и се кипват за 5-6 минути. Прибавят се 5 с. л. мед и се пие гореща като чай по няколко пъти дневно.

Девисилово вино

От корени на девисил можете да си приготвите девисилово вино. 1 с л. пресен корен от билката се залива с 0,5 л леко вино и се вари десетина минути. Пият се по 2-3 чашки (50 мл) след хранене, като се подслажда по желание с мед. Това вино има тонизиращ, противокашличен, противовъзпалителен и бактерициден ефект. Повишава тонуса и ускорява оздравяването при различни заболявания.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Биопрогноза 26 януари-1 февруари

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат артритноболните. Важно за хората със ставни заболявания е да избягват както претоварването, така и абсолютното обездвижване на болните став...

Биопрогноза за периода 15-21 септември

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на диета, бедна на пържени, ...

Биопрогноза за периода 14-20 март

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от хроничен гастрит. Важно за хората с това заболяване е да ограничат консумацията на пържени, пушени и пикантни ястия, а същ...

Биопрогноза за перида 8-14 януари

Преминаването на 10.02. на луната през фаза новолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар. лунна диета. Приемането в продължение на 24 часа само на вода, на плодови и зеленчукови сокове и н...

Начало