Лечебни рецепти » Билки срещу Паркинсон

 Билки срещу Паркинсон

Паркинсонова болест, Паркинсон, Паркинсонов синдром и Паркинсонизъм, са названия на една и съща клинична картина. За всичките е характерен така нареченият Паркинсонов синдром, изразяващ се в хипокинезия или акинезия (намалени движения или липса на активни движения), повишен мускулен тонус (ригидност), статичен тремор на ръцете или главата в покой, липса на махаловидни движения при ходене и масковидна мимика, т.е. изразът на лицето не се променя при радост, страх, плач и болка. Посочените прояви са доста типични и са резултат на дистрофични увреждания на подкоровите мозъчни възли на главния мозък. Тези процеси се срещат обикновено в хроничния стадий на Паркинсоновата болест, при атеросклероза на мозъчните съдове, луес, хронични интоксикации, травми и др. Името Паркинсон е на английски лекар, за първи път описал този синдром.

Още нещо за болестта

Паркинсоновата болест е хронично заболяване на главния мозък с неясна етиология. Развива се постепенно и прогресивно. Прогнозата не е добра. Трудоспособността е ограничена. Паркинсоновият синдром обикновено се развива около 10-20 г. след като е прекарано някое от горепосочените заболявания, или някакво банално простудно възпаление на дихателните пътища.

Какво е лечението на Паркинсонизма?

Болните от Паркинсон обикновено са възрастни хора. На тях трябва да им се осигури пълно физическо и психическо спокойствие, без нервни напрежения и стресове, внимателно отношение и при възможност леки упражнения и масажи. Антипаркинсоновите лекарства също много помагат: акинетон, биперидин, норакин, триперидин, бенсеразин, синемет, елдопа и др. Лекарствата се изписват само от лекар и се контролират от него, понеже лечението е индивидуално и с различен ефект.
Съчетанието на модерната медицина с елдопа, синемет, биперидин и др. с народната медицина, може да даде добър резултат.

Народните лечители препоръчват следните рецепти:

• Прави се смес от 1 кг чист пчелен мен, 300 г ядки от орехи, смлени на каша и 50 г семе от копър, също смляно на каша. От тази смес се взима по 1 с. л. 2 часа след ядене. Преди всяко взимане, сместа трябва да се разбърква, защото се утаява на дъното.

• Десет минути след взимането на горепосочената смес да се изпива по 1 чашка от 75 мл отвара, приготвена така: Смесват се босилек, водна детелина, жълта комунига (листа и цвят), лавандула, леонурус, маточина, мента, пиперита, страшниче, цикория (листа и стъбла) и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. Към 2 пълни с. л. от тази смес се добавя 1 изравнена чаена лъжичка маково семе. Запарва се с 500 мл вряща вода. Вари се 10 минути, захлупена и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон, на вкус.

Автор: д-р Кирил Танчев, дм

Представяме Ви:

Хранителните алергии

Храната е жизнено необходима за организма, но тя може да причини и болест, да бъде един от многото фактори, водещи до т. нар. алергични заболявания. Алергията е болестна реакция на организма, получава...

Биопрогноза зa 23 - 29 май

По – сериозни проблеми от здравословно естество през периода могат да имат хора с високо кръвно налягане. Важно за тях е да избягват евентуални по – големи физически и психо – емоционални натоварвания...

Биопрогноза за периода 22-28 август

Преминаването на 25.08. на луната през фаза новолуние може да стане причина по това време от периода много от хората, чувствителни към лунните цикли, да имат оплаквания от лесна уморяемост, сънливост ...

Биопрогноза 21-27 декември

На празничните трапези много трябва да внимават с вида и количеството на консумираните храни страдащите от стомашно-чревни заболявания. Важно е да се ограничи консумацията на пикантни ястия, на животи...

Начало