Лечебни рецепти » Билки при прогресивна мускулна атрофия

 Билки при прогресивна мускулна атрофия

Детето ми страда от прогресивна мускулна атрофия. Ходихме при доста лекари, има известно подобрение, но се интересуваме ще има ли полза, ако разширим лечението с билки?
К. М., Пл.


Прогресивната мускулна атрофия е заболяване на гръбначния стълб, характеризиращо се с бавна дегенерация на моторните нервни клетки на гръбначния мозък, което води до атрофия на определени мускулни групи. Най-много засяга хора между 25 и 45 години. Болестта не е наследствена, симптомите са отслабване на мускулатурата на ръцете и на гърба. Масажи, упражнения и ортопедични приспособления облекчават заболяването.
Прогресивната мускулна дистрофия пък засяга само момчета, тъй като е генетично заболяване, свързано с Х-хоромозома. Наблюдава са във възрастта между 5 и 6 години. Все още не са открити медикаменти за цялостно оздравяване, но чрез системни двигателни упражнения, а и чрез хирургически методи, целящи удължаване на сухожилята, се постига подобряване на състоянието на болния. Добри резултати се постигат и чрез лечение с коензим Q.

Ако детето ви страда от атрофия на мускулите:

• Приготвя се смес от 500 г глюкоза или чист пчелен мед, 5-10 зелени листа от индрише (според възрастта на детето) и 10 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица. Прибавят се още 2 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, 5 г обикновена валерианова тинктура и 5 г тинктура от глогов цвят. Приема се сутрин, обед и вечер по 1 чаена лъжичка 20 мин преди ядене.

• Десет минути след това болното дете да изпива по 25-50 мл отвара, която се приготвя по следния начин: 5 ореха се счукват с ядките и черупките и се смесват с 2 с.л. корени от коприва, 2 с.л. овес (зърна) и 2 с.л. оризови люспи в 2 чаени чаши вода. Вари се на тих огън 15 мин, след което се прибавят 4 с. л. смес от борови връхчета, исландски лишей, жълт кантарион (листа и цветчета), пелин, спирея, синя тинтява, хмел (шишарки). (В сместа от всяка билка се вземат по 50 г.) Вари се още 15 мин. След като отварата изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед или сироп и лимон на вкус.

Съвет: За лечението е много важно да се консумира вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци. Забранено е консервираното месо, както и консумацията на кафе или чай. Храната вечер е добре да е безмесна, след нея болният да взема по 1-2 ч. л. боров мармалад с малко мед и на върха на ножа – яйчени черупки.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Златен мустак помaгa при простуда

Научното название на растението златен мустак е ароматна кализия. Наричат го още домашен жен-шен заради изключителните се целебни качества. А сокът от кализията е истинска жива вода. С нея се лек...

Биопрогноза зa 16-22 август

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен гастрит. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на диета, бедна на пържен...

Екстрасистолите

От известно време имам нарушения на сърдечния ритъм главно при физично и психично напрежение. Казаха, че имам екстрасистоли. Какво представляват и опасни ли са? Т. М. от София Сърцето има чудното ...

На какво се дължат отоците около очите?

Най-често причините за отоци около очите са външни и неподозирани. Очите реагират лесно с подуване. Те са поместени в двете дълбоки кухини на черепа, обградени са от рехава тъкан, добре кръвоснабдена....

Начало