Лечебни рецепти » ЯЗВЕНА БОЛЕСТ

 ЯЗВЕНА БОЛЕСТ

Доцент доктор Георги Каменов е хирург с дългогодишна практика. Бивш заместник директор по лечебната част на Института “Пирогов” и бивш негов директор. С него разговаряме за язвата на стомаха и дванайсетопръстника.

- Д-р Каменов, какво всъщност представлява язвата?

- Това заболяване представлява нарушаване целостта на лигавицата на стомаха и на дванайсетопръстника. Язвата протича остро и хронично и както острата, така и хроничната форма засягат понякога и горния отдел на тънкото черво. Среща се в по-късна възраст – след 40 години, но не са пощадени и по-млади хора. Съотношението мъже-жени е 3 към 2, каквото е и съотношението при рак на стомаха.

- Какви са причините за заболяването?

- Фактор за появата на стомашната язва и язвата на дванайсетопръстника са високата киселинност и повишената протеолитичност на стомашния сок. Тези показатели се променят в зависимост от нарушена психоневрална, антрална и ентерална фаза на стомашната секреция. Казано на популярен език, психичните травми влияят на стомашната секреция като повишават киселинността на стомашното съдържание.
Съществуват много теории за произхода на язвената болест, но досега нито една не би могла да обясни напълни голямата сложност на това често срещано заболяване.
Възникването на язвената болест се обуславя първо от наследствено предразположение към увреждане на стомаха. На второ място идва условно-рефлекторната реакция на стомаха към болестни външни и вътрешни дразнители - непълноценно хранене, приемане на груби храни и пр. Третата причина са смущения в психиката, ритъма на живот и стресовите състояния.

- Може ли да се каже, че напрегнатият живот, несигурността, психическия дисконфорт в последните години са довели до увеличена заболеваемост?

- Определено да.

- Какви са симптомите за това, че човек е заболял?

- Най-важният симптом е болката. Тя се явява най-често час-час и половина след хранене или на гладно /при дуоденалната язва/. Локализира се в горната половина на корема и е неприятно пареща. Болният има усещането за бодежи и тежест. Понякога болката се явява и през нощта – най-често при язва на дванайсетопръстника. Болките имат известна връзка със сезоните – през пролетта и есента са по-чести и по-упорити. Сезонният характер се свързва с нервните дразнения през тези периоди. Някои го обясняват с промените в начина на хранене - с намаляването на витамини, с промяната в обмяната на веществата.
Друго оплакване при язвената болест е гаденето, паренето и повръщането. Повръщанията в началото могат да се дължат на нервни причини, особено при жените. Някои болни със томашна язва, за да облекчат болките след нахранване, предизвикват сами повръщане. А паренето се среща обикновено при повишена солна киселинност на стомашния сок. Характерно при него е, че болните имат усещането за парене по целия хранопровод, често оригване с неприятно парене.
Кървенето като симптом при язвената болест е рядко явление. То се явява остро или протрахално съвсем инцидентно и понякога може да застраши живота на болния.
Освен тези оплаквания болните усещат понякога тежест след хранене, упорит запек или диария, кисели оригвания, в някои случаи се наблюдава повишен апетит /при язва на дванайсетопръстника/.
Най-важното при язвената болест е, че заболяването е продължително, с години. Обективно болните се чувстват потиснати в очакване да получат болката. А тя се появява неочаквано – при грешки в диетата и при стрес.

- Как се диагностицира заболяването?

- Точната диагноза за язва на стомаха и на дванайсетопръстника може да се постави с помощта на рентгеново изследване с контрастна материя и фиброгастроскопия. Диагнозата не е трудна – характерните оплаквания насочват лекаря към това заболяване. По-лесно се поставя диагноза в острия стадий на заболяване и по-трудно в период на затишие.
При симптоми, говорещи за заболяването, болните в никакъв случай не трябва да предприемат самолечение, а да се отнесат към лекар – хирург или гастроентеоролог.

- И какво е лечението?

- То е два вида: консервативно и оперативно. Към оперативното се прибягва едва тогава, когато консервативното не дава резултат и при органични промени в стомаха. Показанията за оперативно лечение са: стеноза на пилора; кървяща язва с неуспешно медикаментозно лечение; тъй наречената болезнена язва – с постоянни неспиращи болки, които не се влияят от никакви медикаменти; перфорация и опасност от раково израждане.
Консервативното лечение може да се провежда в болница или в домашна обстеновка. Съществува богата гама от медикаменти за лечение на язвената болест – наши и вносни, които се предписват от лекуващия лекар. Консервативното лечение има две задачи: да създаде благоприятни условия за лечение и да предпази от рецидив. Затова битът и трудът на болния трябва да бъдат организирани така, че да осигуряват физичеста и психическа почивка чрез правилен ритъм на живот. Болният трябда да става сутрин по-късно, да закусва бавно, обядът да е в точно определено време. Нощната работа се забранява. На болния трябва да се осигури спокоен и продължителен сън. От изключително значение е отказът от тютюнопушене. Много важно е да се поддържа редовна дефекация. Диетата е също много важен фактор при лечението на язвената болест. Още през 19 век Крювелие счита, че почивката на стомаха най-важната диета.

- Нека се опитаме да дадем списък на препоръчителните и забранените храни за болните от язвена болест.

-Позволените храни включват: тестени произведения - макарони, фиде, юфка, каши, претрити ястия от ориз, бял непресен хляб, сухари, бисквити; картофено пюре; зеленчуци добре сварени и претрити на пюре – млад зелен фасул и грах, моркови, целина, карфиол; компоти от белени плодове и желета; плодови сокове, доматен сок, печени и ситно настъргани ябълки; мляко и млечни произведения в умерено корличество – извара, пресен кашкавал, прясно и обезсолено сирене, прясно краве масло; яйца – варени, рохки, на очи във вода; крехко месо телешко, агнешко, пилешко, като за предпочитане е месото да бъде варено, печено или на скара; прясна нетлъста риба, най-добре речна – варена, печена или на скара. От подправките могат да се консумират в умерено количество канела и ванилия. Позволява се слабо кафе, слаб чай – шипков или липов; естествени минерални води – особено алкални. Употребата на сол трябва да се ограничи до 4-5 г дневно.
Забранени са: зеленчуци – зеле, туршии, ряпа; варива – боб и леща, сушен грах; някои видове хляб – с трици, ръжен, пълнозърнест, царевичен; пържени картофи; някои млечни произведения – узряло солено сирене, твърд кашкавал, топено сирене, пикантни чужди сирена като рокфор, швайцер и др., сметана. В никакъв случай не бива да се консумират мазнини – свинска мас, лой, органични растителни масла; както и някои видове месо – тлъсто, солено-пушено, консервирано, луканки и наденици, пастърма, месо от гъска и патица. Не се позволява консумацията и на тлъсти солени, пушени и консервирани риби. Забранява се силното кафе, алкохолните напитки, естествено и изуствено газирани минерални води и газирани напитки и сокове. От подправките – червен и черен пипер, хрян, чесън. Болните не трябва да приемат много гореща и много студена храна. Трябва да се хранят по малко и на често като сдъфкват много добре храната.

- Настъпва есента, а с това идва и заплахата от обостряне на язвената болест. Какво още бихте искали да препоръчате?

- Язвената болест е хронично страдание и трябва да се спазва строгия хигиенен и хранителен режим, препоръчан от лекуващия лекар, за да се осигури нормален и конфортен живот. Що се отнася до есента, идва сезонът на приготвяне на зимнина и е добре домакините, в чиито семейства има болен, да се съобразяват с неговата диета.

Автор: Димитрина Иванова

Представяме Ви:

Защо лицето ми отича?

Много често след сън ставам с подпухнало лице. Обяснете каква е причината? Ем. Р. от С. Най-често отоците на лицето при здрави хора се появяват заради прекалено голямо количество течности, изпи...

Биопрогноза 16-22 юни

Във връзка със зачестилите случаи на така наречения летен грип е препоръчително използването на прополисови капки за нос. За целта към 5 мл. от тях се прибавят 5 мл. сребърна вода и от така приготвени...

Мъчат ли ви мехури?

Названието „пемфигус" има гръцки произход и преведено на български език, означава мехур на кожата или на лигавиците. Под това название се обединяват няколко тежки заболявания, характеризиращи се ...

Биопрогноза 16-22 ноември

Захлаждането на времето се отразява неблагоприятно на здравето на редица категории хронично болни. Сред най-чувствителните към ниските температури са страдащите от артроза и артрит. Съществено място в...

Начало