Лечебни рецепти » Защо имам задух?

 Защо имам задух?

Задухът представлява затруднение на дишането, в резултат на което болният има чувството за липса на въздух, а обективно изменя бързината и ритъма на дишането си. Той е чест и важен признак преди всичко при белодробните заболявания.
Но задухът не се предизвиква само от тях. Всяка причина, която намалява абсорбцията на кислорода и отделянето на въглеродния двуокис или която променя нормалното съотношение на тези два газа в кръвта, предизвиква задух.
Причините за задуха могат да са както във външната, така и във вътрешната среда.

Външната среда

Тя предизвиква задух, когато кислородното й съдържимо е намалено, а съдържанието на въглероден двуокис - увеличено, или когато атмосферата съдържа вредни газове. Задух се появява при изкачване на височина над 3000 м, където кислородът е в недостътъчно количество, или при навлизане в дълбоки, непроветрени галерии, където е повишено количеството на въглеродния двуокис.

Вътрешната среда

Трябва да подчертая, че причините за задух, които са резултат от изменение на вътрешната среда, са най-чести.
Те могат да се дължат на изменения в белия дроб, който регулира доставянето на кислорода в кръвта. Задухът може да се дължи и на смущения в нервната система, която е висш регулатор на всички функции.

Белодробни причини за задуха:

Изменения на гръдния кош. Всичко, което пречи на движението на гръдния кош при дишането, може да предизвика задух: деформации на гръдния кош (например при кифосколиоза), заболявания на диафрагмата, емфизематозни изменения и др. Белодорбният емфизем винаги се придружава със задух.
Белодробна туберкулоза - придружава се със задух в почти всичките й форми.
Белодробна емболия - съпровожда се било с лек, било с тежък задух, който стига до асфиксия.
Пневмония и бронхопневмония - предизвикват задух с ускоряване на дишането.
Остър белодробен оток - този оток се появява най-често при сърдечно-съдови заболявания в резултат на остра слабост на лявата сърдечна камера. Задухът настъпва бързо и бързо се засилва до степен на асфиксия, която е фатална за болния, ако своевременно не се вземат мерки.
Белодробен емфизем - при напреднал емфизем задухът може да е твърде силен.
Плеврити - задухът не е силен. Но когато плевритът е при рак на белия дроб, се придружава с много силен задух.
Пневмоторакс - задухът се явява внезапно, достига до асфиксия и често завършва фатално.
Заболявания на горните дихателни пътища, бронхите и средостението. Най-често това са стенози на ларинкса (круп, тумори, оток, спазми) или на трахеята и бронхите (медиастинални тумори, оток, спазми, ретростернална струма, аортна аневризма, цикатрициални стенози). Характерен е задухът при бронхиална астма - той е пристъпен, брадипнеичен и експираторен.

Задух от нервен произход.

Различават се два вида нервен задух: при органични нервни увреждания -мозъчни тумори, менингити, вътречерепна хипертония и чисто психогенен задух - при уплаха, силни вълнения, хистерия.

Други причини

Ще добавя още задуха в резултат на повишени метаболитни нужди на организма, на някои патологични състояния -висока температура, силни емоции, хипертиреоидизъм и др. Трябва да се има пред вид и задухът при сърдечно-съдови заболявания, при заболявания с болков синдром. А задухът вследствие на болка се появява при интеркостални невралгии, херпес зостер, остри перитонити.

Автор: Д-р Елена Петрова

Представяме Ви:

Събужда се хроничният бронхит

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хроничен или често повтарящ се бронхит. От полза за тях ще бъде приемането 2-3 пъти дневно на по една капсула от растителния ...

Биопрогноза за 25 семптември-1 октомври

Ако в началото на седмицата се почувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фа...

Полипите на стомаха

Полипите са доброкачествени тумори, които често се развиват в храносмилателната система – предимно стомах и черва. Произлизат от различни структури на смилателния канал – от епителиите – наричат се ад...

Биопрогноза за периода 23-29 декември

Все повече расте броят на вирусните инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с хрема, кашлица, болки в гърлото, повишена температура и чувство за общо неразположение. При хрема е препоръчително...

Начало