Лечебни рецепти » Страхувам се от хипертонични кризи, как да се справя с тях?

 Страхувам се от хипертонични кризи, как да се справя с тях?

Ю. Г. - на 65 г. от С. сподели по телефона, че въпреки дългогодишното си боледуване от хипертония, не може да се справя с хипертоничните кризи и помоли за съвет.

Хипертоничната криза наистина е една драматична проява при страдащите от хипертония. Обичайно е типична за началните стадии на заболяването, но при по-лабилни личности, при неадекватно лечение, при действие на допълнителни екстремални причини, се появява и по-късно. Тя връхлита внезапно, с чувство за страх, паника. Кръвното налягане се повишава внезапно (и за двете му граници) в необичайни стойности. Лицето е напрегнато, зачервено (или силно бледо). Появява се силно главоболие, виене на свят, гадене до повръщане. Дишането е неравномерно, дълбоко или повърхностно. Болният чувства тежест в сърдечната област, може да се появи и болка.
Ако съумеете да се организирате и приложите някои принципни действия - настоятелно и системно, но съобразени с индивидуалните ви реакции, можете и сами да овладеете хипертоничната криза.

• Не допускайте страхът и паниката да ви завладеят и потърсете причината, предизвикала кризата.

• Необходим ви е чист въздух. Най-подходящо положение е седналото, със спуснати крака.

• Дишайте равномерно и умерено дълбоко.

• Поставете краката в топла вода; на главата - студени кърпи или лед.

• Посегнете разумно към лекарствата - в такъв момент ще ви помогнат познати медикаменти.

• Вземете допълнителна доза от обичайното си лекарство за хипертонията. Докато се прояви ефектът му, можете да сдъвчете бързодействащ медикамент - 1/2 до 1 т нифедипин (или коринфар, азалат) или друг познат ви препарат.

• При много високи стойности на кръвното налягане е уместно вземането на по-бързо действащ диуретик (фурантрил, диуретидин и др.).

• За да се справите с напрежението и уплахата - вземете таблетка лексотан или реланиум, валидол, валериан, глогови капки и др. успокояващи.

• Много важно е повишеното кръвно налягане да спада плавно, а не рязко. Затова не бързайте с гълтането на следващи лекарства.


ВНИМАНИЕ! Ако не се получи ефект до един час потърсете лекарска помощ. При много тежка хипертонична криза - не изчаквайте това време, а действайте веднага!

На следващият ден проверете няколко пъти артериалното си налягане и се посъветвайте с лекуващият лекар за евентуална корекция на лечението си.

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 9-15 януари

Метеорологичните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен и често повтарящ се бронхит. Важно за тях е по възможност да избягват излизането навън, ...

Биопрогноза 23 февруари - 1 март

Вече започнаха да зачестяват оплакванията от болки и чувство за тежест в горната част на корема при страдащи от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема сп...

Биопрогноза зa 26.09-03.10

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при хора със синузит. Важно в подобни случаи е да се избягва евентуално преохлаждане на организма и при възможност върху възпалените череп...

Биопрогноза 19-25 май

По – сериозни проблеми от здравословен характер могат да имат страдащи от хемороиди. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заемат спазването на по – активен двигателен режим...

Начало