Лечебни рецепти » Опасни ли с горещините за хората с разширени вени?

 Опасни ли с горещините за хората с разширени вени?

Варикозата, първично разширените вени на долните крайници, е известна още от древността. Представлява змиевидно нагъване на вените на краката. Обхваща около 25 % от населението, като страдат предимно жените. Появата им е генетично обоснована - някой от фамилията има това заболяване. Проявява се с недостатъчност на съдовата стена. Вената се разширява, клапите не могат да се затворят ефективно и се получава венозен застой в крайника. Появяват се тъмнокафяви пигментации на кожата, понякога изтъняване и кръвоизливи от спукан съд. В напреднали случаи - и трудно заздравяващи рани.

Съпътстващите заболявания затрудняват лечението

Често пациенти с разширени вени имат и някои други заболявания, свързани с недостатъчност на съединителната тъкан, като херния, хемороиди, плоскостъпие. При някои са разширени само повърхностни подкожни венозни съдове, проявяващи се с перести тънки, синкави разклонения. Те не водят до определени оплаквания и в повечето случаи са само козметичен дефект. Някои допълнителни фактори могат да способстват за появата на разширени вени - бременност, продължително стоене прав на едно място, хормонално лечение и др.

Горещините засилват оплакванията

През студените месеци болните се чувстват по-добре. По-тежки за тях са горещините. Тогава се появяват оплаквания като тежест, оток, който през нощта намалява, така наречените "уморени" или "тежки крака", "неспокойни крака" през нощта, крампи. Необходимо е тези пациенти да се консултират със съдов хирург, който съобразно конкретния случай да назначи подходящата терапия. Няма стандартно лечение, то е индивидуално за всеки пациент. Студени бани на краката през горещините действат успокояващо и намаляват оплакванията.

Движението помага

Движението, във всякакъв вид, е полезно, а при болните с разширени вени - особено препоръчително. Подходяща е и еластотерапията - носенето на ластичен бинт или ластичен чорап. Той трябва да бъде да е съобразен с размерите на крайника на конкретния пациент и да има обозначение за предписаната от лекаря компресия. Чорап, без тези обозначения е неефективен. Видът на компресията се предписва за всеки пациент от съдовия хирург конкретно, в зависимост от стадия на заболяването.

Да се приемат допълнителни медикаменти

През летните месеци е препоръчително болните с разширени вени на долните крайници да взимат и някои тонизиращи венозната стена препарати и да използват облекчаващи гелове. Те не повлияват процеса, но носят значително субективно облекчение.

Задължителна ли е операцията?

Основното лечение при разширени вени е оперативно. Кога трябва да се оперира и по кой начин определя съдовия хирург. Естествено, каквато и оперативна интервенция да се извърши, по-добре да не е в големите горещини. Съществува и друг метод на лечение - склерозиране. Към него трябва да се подхожда доста отговорно, понеже при некомпетентно прилагане може да доведе до сериозни усложнения - дълбок тромбофлебит. Винаги се консултирайте със съдов хирург за най-подходящото за вас лечение, като го ангажирате той да го проведе.

Рецидиви при операция на разширени вени

Съществуват два вида рецидиви - истински и лъжливи. Лъжливите рецидиви са при некоректно извършена оперативна интервенция - нецялостно отстраняване на основната причина. При компетентно извършена операция от специалист, по световна статистика рецидивът е 5 %. Това са неразширени вени в момента на интервенцията, които дори да се появят, могат да се отстранят в повечето случаи амбулаторно, с минимална интервенция.
След операцията не се налага да се носи повече ластична превръзка, както и отпадат повечето ограничения.

Подуването на долните крайници може да е сигнал за друга нелека болест

Подуването на долните крайници може да бъде симптом и на други заболявания - бъбречно, сърдечно, лимфен застой и др. Затова е уместна консултацията със специалист за поставянето на точна диагноза и диференциране на заболяванията. Разширени вени могат да се получат и като усложнение на дълбокия тромбофлебит, при постфлебитния синдром, което е друга тема на разговор.

Автор: д-р Харалампи Пешев, съдов хирург

Представяме Ви:

С киста на яйчника ще родя ли здраво бебе

От въпроса не става ясно каква киста имате. Дали е функционална, която ту се появява, ту изчезва в зависимост от функционалното състояние на жената? Или е киста вследствие на възпаление, която премина...

Биопрогноза за 27 ноември - 3 декември

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен или често повтарящ се цистит. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на п...

Биопрогноза за периода 19-25 август

През периода е възможно да се засилят оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в чернодробната област при хора с дискинезия на жлъчните пътища. Съществено място в профилактиката и лечени...

Биопрогноза за 16-22 октомври

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хемороиди. Важно за хората с това заболяване е да спазват по-активен двигатерен режим и да ограничат консумацията на силни подп...

Начало