Лечебни рецепти » Билки срещу главоболие

 Билки срещу главоболие

Много са хората, които страдат от главоболие. Понякога то е вследствие на преумора и умствено напрежение. Тогава сякаш се схвмаща цялата глава, макар че едната половина боли повече. Обикновено тази болка продължава не повече от 30 минути. Възможни са и ежедневни пристъпи. На второ място главоболието е свързано с мигрената. Ще я различим по едностранната болка в главата. Пристъпът започва внезапно, но понякога е предшестван от гадене, сънливост, мушици пред очите. Продължителността на болката е от няколко часа до няколко денонощия.
Болките в тила и шията обикновена е едностранна е свързана с патология на шийните прешлени. При нея главата трудно се обръща и накланя. Главоболие може да се появи и при инфекциозни заболявания (грип, остри респираторни инфекции, синуити), при невралгия на троичния нерв, с болести на челюстта, късогледство или дълекогледство при неправилно израни очила и т. н.

Кога трябва да се обърнем към лекаря?

• Когато главоболието никога не е било такова по-рано, пристъпите са станали по-чести и по-силни. Болката продължава повече от 72 часа и не ти дава мира.
• Болката се появява като внезапен взрив вътре в главата.
• Освен главоболието е налице нарушаване на зрението, на речта и координацията на движенията, слабост в крайниците и затруднения в мисленето.
• Наред с болките се повишава температурата и шията трудно се движи.
• Главоболието се появява и при най-малките физически усилия. Има повръщане, но не и гадене.
• При дете – ако то се събужда с от главоболие, ако то е на пристъпи, съпроводено е с спазми, потъмняване на очите и ако болките възникват при кашлица, трябва сериозни изследвания.

Билкови рецепти

• Смесват се поравно лютива мента, кипрея и риган. 1 с. л. от свеста се залива с 500 мл кипяща вода. Престоява (добре завита) 30 минути. Прецежда се и се приема по 1/2-1 с. л. 5-6 пъти дневно.
• 15 г маточина се залива с чаша кипяща вода. Кисне добре загърната 30 минути и се прецежда. Приема се по 1-2 с. л. 5-6 пъти дневно.
• Много помага и ментоловото масло. При простуда и хрема с главоболие се мажат с него челото, слепоочията, тила и зад ушите. Добре повлиява болките в началото на болестта.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Актуален е мехлемът Хемовазин

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хемороиди. На тях привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват неколкократното дневно втриване в областта на хем...

Хипертониците да пият Краталин

Очакваните на 15.05. магнитни бури могат да провокират зачестяване на оплакванията от главоболие, световъртеж, сърцебиене и чувство за общ дискомфорт при хора с високо кръвно налягане. Това налага спа...

Биопрогноза за 18-24 септември

През периода е възможно да зачестят оплакванията от кашлица и чувство за дискомфорт в гърдите при страдащи от хроничен бронхит. От полза за хората с възпаление на дихателните пътища ще бъде приемането...

Как да се отървем от шиповете?

Предлагаме ви 9 рецепти, изпитани многократно в народната медицина и доказали своя благотворен ефект: • В подходящ съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги ...

Начало