Градина » Сминдух

 Сминдух

Градинският сминдух, наричан още гръцки чимен, е познат още на старите гърци и египтяни като лекарствено и хранително растение. В Египет то е служело за култови цели при балсамиране на мъртвите. В Древен Китай е ползвано също с лечебни цели. Особено популярен сминдухът е бил по времето на Карл Велики, където в кралските градини е бил на почит.
У нас така харесваната шарена сол не може без в състава й да има сминдух. Той се използва най-много при приготвяне на суджуци, наденици, пастърма и други деликатеси от месо и риба. Свежите листа и клонки служат като подправка на ястия от месо. Като подправка сминдухът се използва широко в Египет, някои азиатски страни, в нашата национална кухня. Може да се комбинира и с други подправки – чубрица, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен. Той притежава свойството да поема лесно миризми, затова трябва да се пази отделно.
Някои автори смятат, че родината на сминдуха е Средиземноморието, други - Азия. Отглежда се в много страни на Европа, в Индия, Китай, Северна Африка и др. У нас в градините почти навсякъде , но предимно в Североизточна България. Свежите листа и клонки са богати с етерични масла, витамини (витамин С – над 120 мг% ) и други ценни вещества.

Градински сминдух

Градинският сминдух (Trigonella foenum grecum) e eдногодишно растение. Коренът е вретеновиден. Стъблото е право, гладко, плътно, високо до 1 м, слабо разклонено (3-4 разклонения), прибрано. Листата са тройни с прилистници, които са сраснали с листната дръжка. Цветовете са бледожълти до жълти и са приседнали в пазвите на горните листа. След като прецъфтят, те образуват семенни шушулки, които са дълги 10 см и съдържат около десетина семена. Семената са с неправилна четвъртита форма, твърди, с керемиденочервен цвят, със специфичен мирис при стриване ( наподобава свежо окосено сено) и горчив вкус. Когато узреят семената, но преди да се разпукнат шушулките, се прибират и доизсушават. Кълняемостта им се запазва до 3 години.

Размножаване

От сминдуха се отглеждат някои местни форми. Не са селекционирани сортове. Да расте и се развива добре е необходимо да му се осигурят леки, но добре обработени и запасени с влага и хранителни вещества почви. Рано напролет, щом като може да се работи в градината, се засяват семената на редове на 20 см разстояние между тях. Необходими са за 100 кв. м 150 г семена. Не трябва да отиват по-дълбоко от 2-3 см. След като мине една седмица, се показват растенията. Те цъфтят след около 40 дни, а семената се оформят след 50 дни. Узрели са вече след два месеца и половина. Прибират се целите растения преди още да е настъпила пълната зрелост и се доизсушават на сянка.

Полски сминдух

Полският сминдух (Trigonella coerulea) се отглежда също в цялата страна. За подправка служи цялото растение. Използват се младите листа и стъбла с цветовете и семената. Свежите листа са богати с етерични масла, витамини, минерални соли и други съставки. В някои райони на страната е предпочитан пред градинския сминдух.
Полският сминдух е едногодишно растение. Стъблото е гладко, високо до 90 см, с 5-7 разклонения, листата са триделнии, елипсовидно овални, със силно назъбен външен ръб. Цветовете са бледолилави, събрани по 30-35 в съцветия класчета, носени от дълги дръжки. Чушките са късо яйцевидни с по 1-3 семена. Те са дребни, жълтеникави. Кълняемостта им се запазва до 3-4 години.
Полският сминдух има същите предпочитания и се отглежда както градинския, само че за сеитбата му са необходими повече семена – за 100 кв.м - 200-250 г.

Градинският и полският сминдух се кръстосват лесно,
от което се получава хибрид. Ако искате посевът да е само от единия вид, тогава е необходимо да осигурите пространствена изолация между двата от 500 м.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Какви са причините почвата да се изтощава?

Още от най-древни времена е било забелязано, че ако някоя богата почва започне да се обработва от хората и няколко години подред се засява все една и съща култура, тя започва малко по малко да губи св...

Не тъпчете лука, главите трябва да дишат

Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага...

Погрижете се за ранните домати

Засаждането на ранните домати на открито става възможно, когато е преминала опасността от слани и почвата на дълбочина 10 см се е затоплила до около 12 градуса. Това време настъпва през втората полов...

Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените пл...

Начало