Градина » Морков

 Морков

Морковът са отличава с високи вкусови, хранителни и диетични качества. Съдържа витамин А в големи количества под формата на веществото каротин (наричано още провитамин А), на което се дължи оранжево-червеният цвят на кореноплодите. Богат е на витамините В1 и В2 и по-малко на витамин С. Освен това съдържа и ценните за човешкия организъм соли на желязото, медта, калция, йода и др., които действат положително при сърдечно-съдови, бъбречни и чернодробни заболявания. Установено е, че има и антисептично действия, подобно на лука и чесъна.

Биологични особености

Морковът (Daucus carota L.) е двугодишна растение от семейство Сенникоцветни (Umbelliferae). През първата година образува листна розетка и кореноплод, я през втората развива цветоносно стъбло.
Кореновата система нараства бързо и се развива много добре. Основната й част се разполага на дълбочина около 60 см. Кореноплодът се образува от разрастването на горната част на корена. Формата на кореноплода може да е кръгла, овална, цилиндрична, вретеновидна.
Листата са събрани в розетка. Те са сложноперести, нарязани, окосмени и издръжливи на засушаване.
Цветоносното стъбло, което се развива на втората година, достига до 1-1,2 м височина
Цветовете са събрани в съцветие, наподобяващо сенник, откъдето идва и наименованието на ботаническото семейство Сенникоцветни.
Семената са елипсовидни, с ръбчета и малки власинки. Характерно за тях е че никнат бавно и не се повреждат в почвата от неблагоприятните зимни условия.

Изисквания към климатичните и почвените условия

Морковът е растение на прохладния климат. По-устойчив е на студа отколкото на горещините. Семената му започват да поникват още при 3-4°С, макар оптималната да е 18-20°С. Пониците издържат до минус 3-4°С. И в по-късните фази за нормалното нарастване на кореноплодите температурата от 18-20°С е най-благоприятната, а за натрупването на каротин в тях – 15-22°С. В летните горещини морковът страда и образува слаби, дървенисти и груби кореноплоди. От всичко това следва и важният
извод за практиката:

Морковите да се отглеждат като рана пролетна или лятно-есенна култура. Голямата студоустойчивост на семената и пониците позволява в ранното производство да се отдаде предпочитание на предзимните посеви.

Към влагата морковът проявява високи изисквания, особено по време на поникването и през първите фази на растежа. По-късно е сравнително сухоустойчив, но се нуждае от постоянна умерена влажност, за да се образуват доброкачествени кореноплоди. Засушаването на почвата забавя растежа на кореноплодите и причинява загрубяването им.
Към светлината изискванията на моркова през всичките му фази на развитие са големи. Недостигът на светлина особено в млада възраст се отразяват отрицателно на добива на кореноплоди. Това се наблюдава, когато се отглеждат в сянката на възрастни дръвчета или на избуяли плевели.
Към почвата морковът предявява твърде високи изисквания. За него се избират леки, но богати на органични вещества глинесто-песъчливи почви. Развива се добре на и други почви, стига да не са много тежки, сбити и кисели и да не образуват кора, която пречи на семената да поникнат. На по-тежките почви кореноплодите се деформират и загрубяват. Физическите качества на такива почви се подобряват с внасянето на оборски тор през есента, но напълно разложен. Морковът не понася пресен оборки тор. Той е причина да се получават изкривени и разклонени кореноплоди, с бледожълт цвят и влошен вкус. Благоприятна за растежа, развитието и образуването на кореноплодите е неутралната до слабо киселата почвена реакция (pH=7 – 6,5).
Добри предшественици за моркова са доматите, пиперът, патладжанът, краставиците, зелето, дините и пъпешите и други, които оставят почвата чиста от плевели и със запас от лесно усвоими хранителни вещества, тъй като са били торени с органични и минерални торове. Житните култури са също подходящи предшественици. Не бива да се отглеждат след люцерна заради телените червеи.

НАЧИНИ НА ОТГЛЕЖДАНЕ

Отглеждане на ранни моркови

Сортовете, които се налагат напоследък в производството на моркови у нас са Болеро, Наполи, Нандрин, Нарбоне, Примо, Саманта, Тушон и др. Най-ранни са Примо и Саманта. Болеро е ранен до средно ранен, Наполи е средно ранен.
Подготовката на мястото се извършва през септември и най-късно до края на октомври. Почвата се обработва дълбоко на 25-30 см. Към значението на дълбочината като средство за осигуряване на добър хранителен и водно-въздушен режим, трябва да се добави че е и условие за нормално нарастване на кореноплодите. Правилно е органичното торене да е извършено за предшественика, но ако трябва да се подобрят качествата на почвата, внасянето на известно количество (3-4 кг на квадратен метър) напълно разложен органичен тор ще е от полза. Внасят се и фосфорните и калиевите торове, примерно 20-30 г суперфосфат и 1,5-2 г калиев тор на квадратен метър. Подготовката на мястото според времето на сеитбата завършва още същата есен или в ранна пролет с плитка обработка и профилиране на почвената повърхност. С предсеитбената обработка се внася и по около 15-20 г на квадратен метър амониева селитра. Оформят се лехи с ширина 1-1,20 м и дължина според желанието. Интересен начин е и направата на тирове през 60 см. Гребените на торовете се заравняват, при което се получава висока леха с ширина около 30 см. Така се осигурява по-добър достъп на въздух до кореноплодите, което се отразява положително върху тяхното качество.
Сеитбата се извършва през декември или в края на зимата (20 февруари - 10 март), щом условията позволят да се работи в градината. За предпочитане е редовата сеитба в браздички през 20 см на дълбочина 1-1,5 мм. Семената се засяват в браздичките, така че за 1 кв. метър да се изразходват 0,6-0,8 до 1 г от тях. На малки лехи в дворната градина разстоянието между браздичките може да е 10-12 см. Разстояние от 20 см обаче улеснява грижите за посева. Браздичките се заравят като се заравнява лехата. Добре е ако във всяка браздичка се засяват и семена от репички. Те ще поникнат бързо и ще очертаят редовете. Това ще помогне при отстраняването на плевелите в междуредията още докато са съвсем малки.
На по-големи площи намира приложение лентовата сеитба на равна повърхност. Лентата е триредова или четириредова. Разстоянието между лентите е 70 см, а между редовете в лентата – 30 см.
Грижите за посева започват още преди поникването на семената. Морковите никнат бавно, за 2-3 седмици. През това време израстват бързо никнещите плевели, които може напълно да компрометират надеждата за добър резултат. Затова посевът трябва редовно да се плеви. При предзимните и ранните пролетни посеви нуждата от поливане до поникването е по-рядка, но съдържанието на влагата в почвата трябва да се следи постоянно, за да не се допусне засъхване.
Не по-късно от две седмици след поникването посевът се прорежда. Растенията се оставят на 2-3 см едно от друго в реда. Когато се прореди на по-големи разстояния, кореноплодите се разрастват, загрубяват и се деформират.
Редовите посеви се окопават 2-3 пъти, първоначално на дълбочинна 5-6 см, по-късно малко по-дълбоко. При разпръснатите и тесноредови посеви това е невъзможно, при тях само се плеви, а не бива да се забравя, че окопаването се отразява добре върху функционирането на кореновата система и формирането на кореноплодите.
Посевът се подхранва един-два пъти с по 10-20 г на квадратен метър амониева селитра, когато растенията образуват 3-4 листа и 20-25 дни по-късно. Подхранването се съчетава с окопаване или поливка. Когато няма валежи, поливките се извършват през 10-15 дни.
Прибирането на ранните моркови е нещо, което не бива да се отлага. Закъснее ли се, кореноплодите прерастват, напукват се, загрубяват, а някои растения, особено от предзимните посеви, пускат цветоносни стъбла. Морковите от предзимните посеви стават готови за изваждане към края на май, а от ранните пролетни – десетина дни по-късно. Към момента на прибиране кореноплодите нарастват до около 2 см в диаметър. За нуждите на домакинството отделни кореноплоди се изваждат и по-рано.

Отглеждане на късни моркови

Продукцията от тях се използва предимно за съхранение в прясно състояние или за преработка под формата на туршии и друга зимнина.
Те заемат освободеното място от градинския грах, зеления лук, ранните картофи и др.
Подходящият момент за сеитба на късни моркови настъпва през втората половина на юни. Семената се засяват по същите схеми, каквито са и при ранните. За ускоряване на поникването, може да се киснат в продължение на 2-3 денонощия, като водата периодично се сменя. Засяват се след като леко просъхнат задължително във влажна почва. Впрочем високата влажност на почвата е нужна и при условие, че семената не са киснати. За запазването на влагата много помага покриването на лехите или поне само на редовете с прегорял оборски тор (мулчиране). Рехавата повърхност възпрепятства интензивното изпарение.
Най-съществената разлика в грижите за късните моркови е поливането, тъй като и сеитбата, и по-нататъшното развитие на растенията протича в условията на обичайното лятно засушаване. Поливките са чести и се разреждат с първите есенни дъждове. Препоръчва се според развитието на растенията и запасеността на почвата с хранителни вещества във фаза 3-5 същински лист и 20-25 дни по-късно посевът да се подхрани с 10-12 г амониева селитра на квадратен метър. На почви с по-лек механичен състав се прибавят и по 8-10 г на квадратен метър калиев тор. Той допринася за повишаване на съхраняемостта на кореноплодите.
Прибирането на продукцията от късните моркови започва към края на октомври. Според потребностите може да се извършва и по-късно. Сланите не нанасят повреди. Опасен става студът, когато почвената повърхност на 1-2 см започва да замръзва. Тогава може за замръзнат и челата на кореноплодите, а стане ли това, стават негодни за съхранение. Затова не бива да се чака този момент. При домашни условия морковите много успешно се съхраняват дълго време в избени помещения в леко влажен пясък.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Познаваме ли езика на дърветата?

Клонките на ябълковите дървета растат нормално , но остават тънки. Това означава, че е нарушен балансът между азота и калия. Трябва да са намали азотът и да се добави калий. Когато върховете на ябъл...

Изсушете си чушки и домати

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...

Засадете ранния патладжан преди Великден

Патладжанът се отнася към групата на топлолюбивите зеленчукови култури. По своите изисквания към условията на отглеждане – топлина, светлина, влага, почва, предшественици и др., той не се отличава същ...

Злодеи нападат кактусите

Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспеш...

Начало