08.06.2023 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  6333  |   0  
Филаделфус
Philadelphus
Присъства в много храстови композиции, но често погрешно го наричат жасмин.
Белите цветове са в изобилие през юни и юли, а ароматът на портокал може да се долови дори от разстояние в топлите летни вечери. Средната височина на храста е около 1,8 м, но има джуджета и по-високи сортове. Едно от най-важните качества на филаделфуса е способността му да расте почти навсякъде - в бедна почва, замърсен или морски въздух. За да го покажете в най-добрата му светлина, разположете го на слънце и се научете да го подкастряте правилно.
Сортове: Най-популярният от по-високите сортове е P. Virginal. Ако го подкастряте леко, този изправен храст ще достигне височина над 3 м и ще ви зарадва с големи гроздове от провиснали кичести цветове през лятото. Също толкова висок, но много по-разпростиращ се е старият любимец P. coronarius с плоски обикновени цветове, известни с аромата си. Има няколко отлични сорта със средни размери. Може да изберете между жълтолистния P. coronarius Aureus и хибридите, чиито цветове са с пурпурна основа - P. Beauclerk и P. Belle Etoile. По-нисък е P. Sybille c цветове на пурпурни петна, но най-красив е P. microphyllus, който достига не повече от 1,2-1,8 м височина. Листата му са много дребни, а цветовете - ароматни. Идеален е за задната част на алпинеума.
Място и почва: Всякаква градинска почва; кисела или варовита. Изберете място на слънце или на лека сянка.
Подкастряне: Веднага след прецъфтяване отрежете някои от старите стъбла, които са цъфтели. Храстът не трябва да е претрупан - ако се налага, отстранете някои от старите клонки.
Размножаване: Лесно - заложете резници в сандъче през лятото или през есента.
24.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023