Градина » Смърч (пицея)

 Смърч (пицея)
Picea

Повечето смърчове приличат на коледно дърво - всъщност отрязаните дървета, които се продават през декември, са почти винаги P. abies. Типичният смърч е висок и конусовиден, клоните му са спретнато подредени в кръг. Игличките обикновено са твърди и тъмнозелени и почти не е необходимо подкастряне за поддържане на симетричната му форма. Има много сортове - храстовидни и джуджета, със сиви, жълти или сини иглички. Смърчовете понасят лоши условия - виреят във влажни и мокри почви, но когато са млади, са капризни. Късните слани, както и сухите, варовити и плитки почви може да им навредят.

РАЗНООБРАЗИЕ:

P. abies

Високо:
Височина след 10 г. 3 м
Любимото коледно дърво, но не е подходящо за градина. Има много сортове, които са по-добри. P. omorika е истинското коледно дърво.

P. abies Nidiformis

Джудже:
Височина след 10 г. 30 см
Изобщо не прилича на коледно дърво, а на птиче гнездо - това означава и името му. Плосък компактен храст, хоризонталните клонки са наредени на пластове.

P. brewerana

Високо:
Височина след 10 г. 1,5 м
Може би най-красивият смърч - високо конусовидно дърво с дълги провиснали клонки, които му придават плачещ вид. Лъскавите иглолиста са синьозелени.

P. glauca albertiana Соniса

Джудже:
Височина след 10 г. 60 см
Едно от най-подходящите иглолистни за алпинеум - перфектен конус, който расте много бавно и достига едва 1,8 м височина. Напролет връхчетата са яркозелени.

P. omorika

Високо:
Височина след 10 г. 3 м
Сръбският смърч се разпростира на воля в градината. Клонките се извиват нагоре.

P. pungens Koster

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,8 м
От многото разновидности на синия смърч тази е най-популярната. Конусовидно дърво, което достига 7,5 м височина. Най-красивото нещо в него са наситено сребристосините иглолиста.

Автор: Любен Василев

Представяме Ви:

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

Зимно пръскане - само при нужда

Зимно пръскане на овощните дървета се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките, по клонките. Така се унищожават яйцата на червения овощен акар, листните въшки, зимуващите ларви на к...

Пролетна резитба на малините

Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...

Лилиуми израстват и от люспи

За да отгледате няколко нови растения от луковицата на лилиума, може да използвате люспиците. За тази цел горните повредени люспици се махат, а вътрешните се отчупват колкото може по-близо до дънцето ...

Начало