08.06.2023 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  3816  |   0  
Форзиция (златни звънчета)
Forsythia
Градините се оживяват всеки март и април от многобройните жълти цветчета по безлистните клонки на този храст. Баграта на многобройните сортове е от бледожълта до яркооранжева. Има форзиции за покриване на стени и гола земя, за живи плетове и за единични храсти. Не изискват особени грижи, но имат врагове - птиците, които оголват цветоносните пъпки (сложете черен памук между клонките), и градинарите, които изсичат клонките всяко лято, „за да не се разрасне много храстът". В резултат на това храстът наистина се разраства, а цветовете стават малко.
Сортове: F. intermedia Spectabilis може да се види навсякъде, достига около 2,5 м височина и цъфти с многобройни жълти цветове. Венчелистчетата са тесни и леко извити. F. Lynwood е с много по-широки венчелистчета, а цветовете на F. Beatrix Farrand са с диаметър около 5 см. Не всички сортове се превръщат във високи и изправени храсти - някои са разпростиращи се и принадлежат към вида F. suspensa. F. suspense fortunei е с жилави и извити стъбла, а популярната F. suspensa sieboldii е с отпуснати клонки, които плъзват по земята, ако не се прикрепят към стена.
По-малко известни са компактните сортове. F. ovata достига едва 1,2-1,5 м височина. Още по-малък е F. Arnold Dwarf, който може да покрие голяма площ, но цветовете му са малко.
Място и почва: Всякаква градинска почва. Най-добре е на ярко слънце, но ще вирее и на полусянка.
Подкастряне: Избягвайте силното подкастряне. Веднага след прецъфтяване скъсете клонките, по които има повехнали цветове. На всеки няколко години намалявайте дължината на някои от по-пъзрастните клони.
Размножаване: Лесно. Чрез отводки или заложете резници на открито наесен.
17.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023