Чудесно дърво с листа като на ясена и с плодове, които стават за ядене. Орехи не се раждат, докато дървото не нарасне (необходими са около 10 години), а реколтата е добра при мека пролет. Засаждайте на завет
малки екземпляри, отгледани в саксия.
Сортове: Обикновеният орех е J. regia. бавнорастящо растение, което се превръща във високо и разпростиращо се дърво. Големите наделени листа се появяват в края на пролетта. Сортът Laciniata е с провиснали клони и дълбоко нарязани листа. Черният орех (J. nigra) е бързорастящо дърво, което достига 30 м височина.
Място и почва: Богата хумусна почва с добри дренажни свойства и ярко слънце.
Подкастряне: Отстранете нежеланите клони през лятото или наесен - никога напролет.
Размножаване: Засейте орехи на открито през есента.
В добре осветени и отопляеми помещения дръвчето на обикновения лимон, както и на мандарината остават активни през цялата година. Това правило важи всъщност за повечето цитрусови растения, на които са ...
Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до...
Пиперът е взискателна култура. Той е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Оптималната температура за развитието му е 25-30°С. При 0.3 до 0.5°С растенията загиват. Изисква и изобилна слънчева светлина...
За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...