Градина » Върба

 Върба
Salix

Ако засадите върбичка в малка градина, след няколко години ще трябва да я отсечете, защото тя ще се разпростре прекалено много за тази площ. Всички върби имат няколко характерни черти - растат бързо, много са издръжливи и виреят добре във влажна почва. Ресите им са декоративни, а листата се появяват рано напролет.
Сортове: S. chrysocoma има няколко латински имена, но е известна като плачеща върба. Расте бързо и се превръща в широкоразпростиращо се дърво, високо около 12 м. Провисналите клони са златистожълти наесен. Тази върба замени старомодната S. babylonica, но нито едно от двете дървета не е подходящо за градина със скромни размери. Вместо тях изберете S. purpurea Pendula (4,5 м, американската плачеща върба с пурпурни клонки) или S. саргеа Pendula (3 м, с мъхести реси). S. matsudana Tortuosa e със змиевидни клони, които се издигат на височина 7,5 м. Друг неплачещ вид е S. daphnoides.
Място и почва: Вирее най-добре в дълбока глинеста почва и на ярко слънце.
Подкастряне: Подрежете нежеланите клони през зимата.
Размножаване: Засадете 30-сантиметрови резници на открито през есента.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Вирус напада домати, пипер, патладжан

Столбурът е една от най-опасните болести по доматите, пипера, патладжана и картофа. Преносител е цикадката Hyalesthes obsoletus, чиято най-голяма плътност е през юли. Храни се с културни и диви растен...

Мога ли да размножа разкошния си клематис?

Има доста видове декоративен клематис, но всички те се размножават трудно. Това, разбира се, не бива да ви тревожи. Ако спазвате правилата, ще успеете. Клематисите се размножават чрез семена и по веге...

Топлинна обработка спасява овошките от вируси

Повредите по овощните растения от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки или в градините могат да провалят до 70-90 % реколтата. Докато срещу бактериалните заболявания ...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Начало