Градина » Бръшлян (хедера)

 Бръшлян (хедера)
Hedera

Има няколко вида бръшлян – германски, шведски и т. н. тук става дума за “истинските” бръшляни, които са сортове на род Хедера. Те с право заслужават репутацията си на декоративни растения и от дълго време са едни от основните растения в саксийните групи. Катерливи са и бързо “обличат” голи повърхности, при условие че сте си избрали бързорастящ сорт на хедера хеликс. Стъблата са с въздушни корени и се захващат за тапети, мебели и т.н. За хедера канариенцзис, която е с по-големи листа, но няма въздушни корени, трябва да осигурите подпорки.
Бръшляните са не само катерливи. Може да ги използвате и като растения с падащи стъбла във висящи кошници или пълзящи – като килим по почвата (почвопокривни) между по-големи растения, което е подходящо място за по-малкиет храстовидни сортове, например Eva, Glacier и Needelepoint ivy.
Бръшлянът е популярен и полезен, но незаслужено има репутацията на лесно за гледане растение. В неотоплени стаи се чувства прекрасно, но страда от горещия сух въздух в домове с парно отопление. При включени радиатори зимно време трябва редовно да пулверизирате листата, иначе връхчетата им ще станат кафяви.

Тайни на успеха

Температура: Хладно, но не 0°С и под нулата; през зимата идеалното място е неотоплената стая; нощните температури над 15°С ще причинят проблем.
Светлина: Ярко осветено място през зимата; през лятото избягвайте пряката слънчева светлина.
Вода: През лятото поливайте редовно, така че почвата да е непрекъснато влажна, а през зимата поливайте оскъдно, но внимавайте почвата да не изсъхва.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата през лятото, особено ако стаята е топла и суха; през зимата ги пулверизрайте, ако стаята е отоплена; от време на време измивайте листата.
Пресаждане: Напролет, на всеки две години пресаждайте в по-голяма саксия.
Размножаване: От време на време пензирайте връхчета, за да се разклони бръшлянът, използвайте тези връхчета като стъблени резници.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Поповото прасе сега е най-опасно

Един от най-честите неприятели в зеленчуковите градини е поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa). В по-студените месеци много вреди из парниците с разсади, отоплявани с биотопливо, но през април унищ...

Ароматният бъз – предшественик на знойното лято

Нацъфтелият ароматен и полезен за здравето бъз сега ни радва и с предупреждението, че настъпва знойното лято. Даже и най-мрачните и дъждовни дни не могат да затъмнят блясъка на слънчево жълто-белите ц...

Непознатият чайот може да замести картофите

Чайотът (Sechium edule) или мексиканската краставица е от многообразното семейство Тикви. Това е многогодишна тропическа лиана от Мексико и Централна Америка. Забележителна е с това, че всички части н...

Пикирайте доматите

Пикирането на доматения разсад се прави, за да се увеличат хранителната площ и обемът на въздуха, необходими за по-нататъшния растеж и развитие на растенията. Те се пикират при наличие на първа двойка...

Начало