26.09.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  4505  |   0  
Лале (тулипа)
Tulipa
Нарцисите са по-разпространени от лалетата, но лалетата са ненадминати в света на луковичните растения като източник на пастелни и ярки багри през цялата пролет. Съществуват стотици различни сортове. Лалетата джуджета са с малки цветове, разположени на 10-сантиметрови стъбла; цъфтят в началото на март. Лалетата Rembrandt са високи 75 см; цъфтят в средата на май. Багрите също са разнообразни - от бяла до почти черна. Повечето сортове са в една багра или в различни нюанси на една багра, но има и лалета, при които се появява втора или трета багра във вид на ивици, петънца или разклонени линийки. Третата багра се дължи на вирус. На времето подобни комбинации стрували луди пари, но вече не са популярни. Цветът на лалето е с камбанковидна, куповидна или звездовидна форма. Съставен е от лъскави венчелистчета на върха на безлистно стъбло. Обикновено цветът е разположен поединично, но понякога има съцветия от по няколко цвята. Приосновните листа са няколко, но съществуват и сортове с по много листа. Лалета се засаждат в лехи със строга форма или в контейнери, но може да се сложат и на други места. Чудесно изглеждат разположените без строг ред пъстри групи от лалета в смесения бордюр, а джуджетата са подходящи за алпинеума.
Сортове: Лалетата са разделени на 15 групи:
1. Обикновенни ранни лалета
2. Кичести ранни лалета
3. Лалета Triumph
4. Хибриди Darwin
5. Обикновени късни лалета
6. Кремоцветни лалета
7. Ресничести лалета
8. Лалета Vridiflora (зеленоцветни)
9. Лалета Rembrandt
10. Лалета Parrot
11. Кичести късни лалета
12-15. Ботанически лалета.
От първа до единайсета група са градинските лалета, като най-често техните диви родители са неизвестни. От дванайсета до петнайсета група са “ботаническите” лалета, които са видове или хибриди на известни видове. От тази група избирайте сортове за алпинеума - обикновено се оставят да презимуват в земята.
Изберете луковици от каталог или от градинския център. Направете избора си, но не бързайте да садите. Най-добре е да направите това през ноември или началото на декември. Ако засадите много рано, студът може да порази връхчетата на стръковете. Препоръчваната дълбочина на засаждане е 15-20 см за градинските и 10 см за “ботаническите” лалета. Ако е възможно, отстранявайте мъртвите цветове. За разлика от нарцисите градинските лалета влошават състоянието си, ако не се изваждат всяка година. Обикновено се вадят, когато листата пожълтеят и след това се съхраняват на място, което не замръзва, до следващото засаждане. Не използвайте една и съща леха всяка година. Ако засадите градински лалета на точната дълбочина и ако почвата е кисела или неутрална, тогава може да не ги безпокоите в продължение на три години. За контейнери изберете “ботанически” лалета като Т. кауфмании или Т. грейгии.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства. Вирее най-добре на ярко слънце.
Размножаване: Отделете луковичките, когато вадите лалетата. Изсушете, съхранявайте и засадете отново в края на есента или началото на зимата.
21.12.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022