30.05.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  8564  |   0  
Бяла ръжда по черешата
Цилиндроспориозата, известна още като червени листни петна, кокоминоза и бяла ръжда, е икономически най-важната болест по черешата и вишнята не само в Кюстендилския район, но и в останалите райони на страната, където се итглеждат тези овощни видове. Болестта се причинява от гъба, която напада листата, листните и плодни дръжки и много рядки плодовете. По горната повърхност на заразените листа се появяват дребни кафяво-червени петна с кръгла или неправилна форма. При влажно и дъждовно време върху долната повърхност на листата се образуват изобилно бели купчинки от спори, откъдето идва и едно от наименованията –бяла ръжда. През отделни години силни повреди от цилиндроспороза наблюдавеме и по дръжките на плодовете, особено при вишневият сорт „Сенчеста морела”.
Силно нападнатите листапожълтяват и окапват, а плодовете със силно заразени дръжки остават дребни. Цилиндроспориозата може да причини обезлистване още приз първата половина на юли, а това води до отслабване на дърветата или при по-ниски температури през зимата те измръзват.
Гъбата , която причинява цилиндроспориозата, зимува в заразените окапали листа. През пролетта узряването на зимните спори обикновено съвпада с появата на първите листенца. Най-подходящи условия за развитието на болестта се създават при влажно и дъждовно време.
Борбата срещу цилиндроспориозата трябва да се води в две направления - да се намали източникът на зараза и да се предпазят или лекуват дърветата. Зимуващата зараза в големите овощни градини може да се намали, като през есента окапалите листа се заорават. При единични дървета в дворовете и вилните места трябва да събирате окапалите листа и да ги унищожавате. За да опазите дърветата от болестта, необходимо е да пръскате от 1 до 4 пъти -първото пръскане направете след цъфтежа, и по-точно след окапване на венчелистчетата, а останалите през интервал от 10-14дни. При допускане на зараза през пролетта и при влажно време през лятото се налага да пръскате още веднъж след беритбата на плодовете.
В борбата срещу цилиндроспориозата по черешата и вишнята много добри резултати се получават от фунгицидите: Делан 700ВДГ- 5, Силит 40СК-15, Флинт макс ВГ-3, Фоликур 25ВГ-7.5 г. Дозите са дадени в мл или г за 10 литра вода.
Пръсканията срещу цилиндроспориозата могат и трябва да се съчетаят с пръсканията срещу черешовата муха, черната черешова листна въшка и листогризещите гъсеници.

02.05.2012 г. / Лили Петрова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023