Градина » Бакла се сее сега

 Бакла се сее сега

Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, това може да направите сега - в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска бакла, той е ран, с едри, месести и крехки чушки, или Местна едрозърнеста и дребнозърнеста бакла. За предпочитане са дълбоките, рохкави, богати на хумус почви с неутрална и слабо алкална реакция. Сеитбата се извършва в редове на разстояние 60 см един от друг и 8-10 см между семената. Може и гнездово - между редовете се оставят 60 см, а гнездата са на разстояние 30-40 см.
Във всяко гнездо се поставят по 2 семена на дълбочина 5-6 до 8 см. За 100 кв. м са необходими 1,5-2,5 кг в зависимост от едрината на зърната. Растенията ще поникнат и при 3-4°С, издържат до минус 6°С. Понасят и високи температури. При липса на валежи и засушаване е необходимо да поливате. Пьрвото окопаване се прави, когато растенията са достигнали височина от 6 до 10 см. Заедно с него се подхранва с 1-1,5 кг амониева селитра за 100 кв. м. Баклата ще е готова за бране в началото на май.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Лавандула за стайно отглеждане

Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...

Софората оцветява лятото в жълто

Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбо...

Как се размножава аронията

Аронията се размножава чрез семена, зелени и зрели резници, коренови издънки, присаждане, разделяне на храсти и отводи. В практиката най-често се използва семенното размножаване и вкореняване на зелен...

Зелето мрази горещината

Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и к...

Начало