20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4442  |   0  
Краставиците излизат навън
За средноранното полско производство краставиците се сеят на постоянно място през май, тогава, когато няма опасност от понижаване на температурите. Късните краставици за приготвяне на зимнина се сеят през юни и началото на юли.
Сеитбата става с предварително приготвени гнезда или на редове. Поставя се оборски тор, размесен с почва. Семената се засяват в средата на гнездата, на дълбочина 2-3 см по 5-6 растения в гнездо, наредени в кръг. Разстоянията между гнездата е 40-50 см, между редовете - 80-100 см. При редовата сеитба семената се пускат на 3-4 см едно от друго.

Осигурете им топлина и влага

Краставиците са изключително топлолюбиви. При температура под 15 градуса растежът спира и женските цветове окапват. Оптималната температура е 25-27 градуса. Продължителното хладно време през май и началото на юни причинява сериозни смущения в развитието. Когато температурата е ниска, а влажността висока растенията се просмукват. Високите температури (над 30 градуса) също задържат растежа. По време на пло-додаването краставиците изискват повече светлина. Постоянната висока влажност се налага поради слабата им и повърхностна коренова система, бързият им растеж и голямата изпаряваща повърхност на листата. Когато започне плододаването, е нужно да се поддържа оптимална почвена и въздушна влажност. Много важно е почвата да е богата с органични вещества, дълбока, топла, структурна и плодородна. Особено благоприятно е влиянието на оборския тор, който освобождава продължително време хранителните вещества и отделя при разлагането си много полезния за краставичните растения въглероден двуокис.
12.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021