Градина » Дайте азот на малините

 Дайте азот на малините

Малиновите растения всяка година изразходват големи количества вещества, за да изхранят плодовете, стъблата заместници и кореновите издънки. Поради тези причини почвата се изтощава. А малината не е в състояние да използва хранителните вещества от по-долните пластове, особено ако е отглеждана 10-15 години на едно и също място. След основното торене при засаждане е необходимо да се тори с оборски тор в доза 2-3 кг на кв.м. През есента оборски тор се разхвърля между редовете на младите насаждения. При старите торът се разпръсква върху цялата площ, тъй като корените са проникнали навсякъде в междуредията.
Сега след цъфтежа на растенията трябва да внесете по 10-15 г на кв. м амониева селитра. Това се прави непосредствено след дъжд или поливка. При влажна почва минералният тор веднага се разтваря и става достъпен за растенията.
Трудно е да се даде определена рецепта за торене, защото то зависи от възрастта на храстите, запасеността на почвата с хранителни вещества, количеството и изразходването на внесените торове. Затова ви съветваме да следете растежа и развитието на малините и според това да определяте количеството на необходимите торове. При всички случаи е ясно, че от „гладно" място няма да може да напълните кошницата с този вкусен ароматен плод.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да се оттървете от зелевата муха

През лятото зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм. Снася яйцата си в почвата близо до стъбъл...

Започнете зазимяването на хортензията

Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намалява...

Как да спасите удавеното растение

Заливането на почвата е най-честата причина за гибелта на стайните растения. Най-добре е от всичко да не допускате това, но веднъж случи ли се, ще ви кажем как да се справите с това. Стъпка 1: Ако с...

Познавате ли сорта Перла

За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...

Начало