Градина » Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка

 Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка

В овощарската практика е прието ябълковите сортове да се облагородяват на семенни подложки, както и върху клоновите вегетативни подложки, районирани за страната.
Семеначетата се получават от семена на киселици и от умерено растящите сортове - Златна превъзходна, Златна пармена и по-ограничено от Кандиле и Червена превъзходна. Нормално плодовете трябва да имат минимум 7 добре развити семена.
Избягвайте да присаждате ябълки върху саморасли подложки, защото те са с неизвестен произход и трудно би могло да се предвиди как ще се развива, расте и плододава присаденият културен сорт.
Известно е също, че ябълката върху саморасла подложка започва късно да плододава, но за сметка на добрата коренова система на дивачката има много по-дълъг живот.
Начините на облагородяване на самораслата подложка зависят от нейната дебелина - подложката или клоните с диаметър от 0,7 до 2 см може да се присадят на спяща или будна пъпка. А над тези размери - чрез калеми, които се събират през зимния период и се съхраняват до началото на пролетното сокодвижение. Успешно може да се приложи и присаждането по метода „чип бъдинг".

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зеленчуците различно понасят студа

Зимата скоро ще ни споходи със снегове и ниски температури. В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно големия студ. Някои загиват изцяло, на други - само опред...

Как да торите ранните зеленчуци

В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...

Не слагайте кактусите в малки саксии

При отглеждането на кактуси особено внимание трябва да се отдели на избора на подходящи саксии. Сухият въздух на жилищните помещения и ограниченото пространство с добра осветеност ни карат да избягвам...

Защо сернистата киселина подобрява виното

Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...

Начало