Като стайна култура лимоните се отглеждат ниски. Основният летораст се почиства от странични разклонения на височина 15-20 см, а когато достигне 30 см неговият връх се пензира. С цел формиране на короната и ускоряване на плододаването (плодовете се завързват на леторасти от 4-ти и по-горен разред) са необходими редовни резитби и пензиране. Изграждането на короната при добре гледаните растения се постига за две години. Резитбите за поддържане са слаби.
За отглеждане на лимоните по-подходящи са дървените, а за по-малките растения – глинените съдове. Те не се влияят от външната температура, поради което температурата на почвата в съда е сравнително постоянна. Дъното трябва да има отвори. Големината на съда трябва да съответства на големината на растението. Малките лимони, засадени в големи съдове, имат забавен растеж, тъй като тяхната коренова система се стреми да запълни съда, а след това започва да расте надземната част на растението. Съдовете трябва да се сменят през една-две години с по-големи. След осмата година растението се отглежда в постоянен съд с размери 45-60 см широки и 36 см дълбоки.
Почвата трябва да бъде рохкава, богата на хранителни вещества. Затова се използва почвената смес от две части чимова или горска почва, една част добре разложен оборски тор и една част чист речен пясък.
Още преди да са настъпили силните студове, трябва да пренесете обичките в зимното им жилище. При това не забравете да премахнете всички пъпки и цветове, а също така и младите невдървесинени филизи. Пр...
Бодливото грозде, известно още като цариградско или немско, се размножава основно по вегетативен начин - чрез вкореняване на зрели и зелени резници, като се разделят храсти, от отводи и чрез присаждан...
Това прекрасно планинско растение вирее в диво състояние в австрийските Алпи и в Швейцария, където народа го нарича Коледна или Христова роза. В нашите градини то принадлежи към най-добрите растения ц...
Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...