Градина » Отстранете върха на стайния лимон

 Отстранете върха на стайния лимон

Като стайна култура лимоните се отглеждат ниски. Основният летораст се почиства от странични разклонения на височина 15-20 см, а когато достигне 30 см неговият връх се пензира. С цел формиране на короната и ускоряване на плододаването (плодовете се завързват на леторасти от 4-ти и по-горен разред) са необходими редовни резитби и пензиране. Изграждането на короната при добре гледаните растения се постига за две години. Резитбите за поддържане са слаби.
За отглеждане на лимоните по-подходящи са дървените, а за по-малките растения – глинените съдове. Те не се влияят от външната температура, поради което температурата на почвата в съда е сравнително постоянна. Дъното трябва да има отвори. Големината на съда трябва да съответства на големината на растението. Малките лимони, засадени в големи съдове, имат забавен растеж, тъй като тяхната коренова система се стреми да запълни съда, а след това започва да расте надземната част на растението. Съдовете трябва да се сменят през една-две години с по-големи. След осмата година растението се отглежда в постоянен съд с размери 45-60 см широки и 36 см дълбоки.
Почвата трябва да бъде рохкава, богата на хранителни вещества. Затова се използва почвената смес от две части чимова или горска почва, една част добре разложен оборски тор и една част чист речен пясък.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сега се сеят репички за есента

Ако до 20 септември засеете семена от репички, ще имате стандартни кореноплоди към края на октомври. Решите ли да отгледате късни репички, изберете площи с рохкава, чиста от плевели почва. Добре е д...

Време е да рътите картофите

За условията на Южна България рътенето на посадъчния материал от картофи трябва да започне от 15 до 20 януари, а за Северна България - с една седмица по-късно. Преди това обаче трябва го калибрирате п...

Познавате ли сорта Перла

За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало