Градина » Отгледайте си едроплоден дрян

 Отгледайте си едроплоден дрян

Дрянът е един от първите предвестници на пролетта. Със своите многобройни и красиви съцветия той е станал символ на радостта, щастието и младостта, а с изключителната здравина на дървесината и голямото дълголетие (до 100 години) – на здраве, дълъг живот и плодородие.
Диворастящият дрян е широко разпространен у нас от Черноморието до планините. От тези естествени находища се събират големи количества дренки, които се използват в хранително-вкусовата промишленост.
Като културно растение едроплодният дрян е разпространен главно в домашните градини. Там се настаняват сортове като Казанлъшки крушовиден, Панчаревски цилиндричен, Шуменски продълговат и Лионска слава.

Засадете поне две растения

При дряна се срещат както храстовидни, така и дървовидни форми. В градините се отглеждат предимно дървета, които достигат на височина повече от 8 м. Корените са много силно разклонени, но плитко разположени и не заемат голям обем от почвата. Дрянът не е много взискателен към климатичните условия. Вирее на различни почви. Поради по-слабо развитата му коренова система, торенето и напояването са много важни, въпреки че проявява добра сухоустойчивост. Може да се отглежда и на затревени площи, но най-добре се развива, когато мястото се обработва. Предпочита по-топлите места. През зимата издържа до минус 28 градуса, но поради ранното развитие понякога могат да се получат повреди по цветовете и завръзите. Безплодие е възможно поради лошо опрашване и оплождане. Установено е, че някои форми не се самоопрашват и затова в градината е желателно да се засаждат поне по две растения от различни форми.
Беритбата започва, след като плодовете придобият естественото си червено оцветяване, без да се чака да потъмнеят и омекнат.

Присадете на спяща пъпка

Качествата на едроплодния дрян се запазват само при вегетативно размножаване. Основният начин е чрез присаждане на спяща пъпка през юли-август. За подложка се използват семеначета от дряна. Семената поникват много трудно и изискват продължителна подготовка – около 20 месеца. Поради това през първата година след засяването поникват много малка част. Едва на втората поникват повечето семена, а някои от тях – чак на третата година. Засяването може да стане през есента или рано напролет. Подложките са годни за присаждане, когато достигнат дебелина 8-10 мм.
Размножаването може да се извърши и чрез отводи. Използват се млади леторасти, които не са от подложката. Превиват се дъговидно и се закрепват с дървена кука в изкопаната ямка, като част от върха им остава над почвата. За по-добро вкореняване се премахва част от кората в зоната на извивката. Положеният летораст се покрива с рохкава и богата почва и редовно се полива. Понякога се налага отводите да се отделят от майчиното растение чак на втората година.
Грижите за дряна се изразяват в ежегодно подхранване рано напролет с азотни торове и на две-три години с добре угнил оборски тор. Правят се и периодични резитби за просветляване и подмладяване. При засушаване задължително се напоява, което е особено важно в периода на наедряване на плодовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дървото на живота расте бавно, но живее дълго

С това име най-често назовават дървовидната красула - Crassula arborescens. Имайте предвид обаче, че към рода красула се отнасят около 300 вида, някои от които много си приличат. Поради тази причина и...

Вече можете да сеете пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Белоперонето е постоянно обсипано с цвят

Родът Белопероне от семейство Акантови е представен от около 30 вида. Това оригинално цвете е родом от тропическите области на Америка. Представлява вечнозелено многогодишно храстче с тънки и гъвкави,...

Лещата се сее в началото на март

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...

Начало