Градина » 5 условия за успешно пресаждане

 5 условия за успешно пресаждане

Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растения, чиито корени се разрастват много бързо, като дифенбахията, монстерата и др.
Второ: В саксията трябва да има добър дренаж. Ако няма отвор за изтичане на излишната вода, трябва около 1/4 да запълните саксията с дренажен материал. За това можете да използвате керамзит, перлит, парчета дървесни въглени. Почвената смес трябва да бъде умерено влажна и подбрана по състав за съответните стайни растения.
Трето: Не трябва веднага след пресаждането да поставяте растенията на ярко слънце. Дори при и най-внимателната операция се повреждат кореновите власинки на растенията, които се явяват основен източник на вода и храна от почвата. За да се възстановят са нужни не по-малко от 10 дни. В този период растения не се нуждаят от обилно поливане и тогава е най-добре да ги държите на светло и топло място, като през известно време ги опръсквате.
Четвърто: Току-що пресадените растения не трябва да се торят, тъй като повредените коренови власинки още не могат нормално да усвояват хранителните вещества. Внесените в това време торове могат да изгорят възстановяващите се коренови власинки и младите коренчета. Освен това прясната почва съдържа достатъчно количество хранителни вещества за нормалното развитие. Тези запаси ще стигнат за 2-3 месеца, а след този срок можете да започнете да торите растението.
Пето: Веднага след пресаждането е нужно добре да полеете с леко топла вода. Поливайте на няколко пъти, докато излишната вода не се излее в чинийката на саксията. Тя трябва да бъде излята, а растението да се постави на леко засенчено място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бе...

Лечебна резитба срещу брашнеста мана

Брашнестата мана е много опасна. Някои сортове ябълки са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за маната. Ябълкови г...

И сега ягодите се нуждаят от много грижи

И след беритбата ягодите имат голяма нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхран...

Начало