14.06.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1389  |   0  
Прибирайте вече гладиолите
Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се правят и неповторими булчински букети или да се ползва за рязан цвят в стаята, където дълго време се разтварят пъпките му.
Срещат се различни видове гладиоли - от съвсем миниатюрните, които достигат 30 см височина на цветоносното стъбло, до гиганти, които са дълги повече от метър. В зависимост от големината на цветовете те се разделят на 5 групи.
В нашата страна времето за прибиране на клубенолуковиците на гладиолите е краят на септември, началото на октомври, когато е приключило нарастването им. Тогава листата на растението пожълтяват, а детките лесно се отделят от майчината луковица.
Много е важно при изваждането на клубенолуковиците да се внимава за наранявания. Те се подреждат в плитки проветриви сандъчета. Необходимо е да се изсушат в топла стая, преди да се поставят на хладно, но не-замръзващо място до пролетта. След като се сортират по големина, те се съхраняват при температура 8-10 градуса на сухо място през цялата зима.
21.09.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021