27.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2226  |   0  
Опасни болести вилнеят в оранжериите
Зима е. Производството на зеленчуци е в полиетиленови и стъклени оранжерии. Отглеждат се салати, марули, краставици, домати. Тук ще ви разкажем от какви болести се нападат най-често салатите през този период и как да се предпазим от тях?

Мозайка по салатата
По листата се явяват хлоротични светло- и тъмнозелени петна. Тъканта по листата не нараства равномерно. Заразените растения са ниски. Болестта се причинява от вирус, който е от групата на Potivirus. Намира се в плевелните растения и се разнася чрез въшките. Съхранява се в семената, които са първоначален източник на зараза. Болните растения се унищожават. Срещу въшките се пръска в семепроизводните посеви.

Бактериоза
Проявява в две форми. Първата е с избледняване, увяхване и загиване на листата и стъблата на растенията, причинено от сухо гниене на корените или в основата на стъблото. Салатите се пречупват. При втората форма върху жилките на най-външните листа и в основата на стъблото, се явяват дребни, воднисти петна, които се разрастват, сливат се и така загива целият лист. Причинител на заболяването е бактерията Xanthomonas campestris pv. ritians. Тя се намира в почвата при неугнил оборски тор. Заразява през рани. Първите заразени листа се унищожават. Влажността се ограничава, а температурата се повишава.

Мана
Болестта се развива като хлоротични петна по листата на салатите. Те имат закръглена или елипсовидна форма. При влага върху тях се образува бял спорообразуващ налеп. Впоследствие петната некротират. Болестта се причинява от гъбата Bremia lactucae под формата на спори или мицел. Заразява през епидермиса на растенията. Развива се добре при висока влага. Трябва да поливате гравитачно, без да се мокрят листата. Заразените листа да се унищожават. При първи признаци може да се пръска с: акробат МЦ – 20 г, корсейт МДФ – 25 г, ридомил голд МЦ68ВГ – 25 г, превикур 607СЛ – 25 мл за 10 литра вода.

Сиво гниене
От тази болест се нападат листата, стъблата, кочаните и семената на салатите. Появяват се кафяви петна, покрити със сив памуковиден налеп. Причинител е гъбата Sclerotinia fuckeliana. Съхранява се като мицел и склероции в почвата и растителните остатъци. Благоприятни условия за развитие са продължителен период на висока влага на въздуха и навлажняване на листата. Спазвайте добър воден режим. При беритбена зрялост поливките се ограничават.
06.02.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023