Градина » Изгонете земните бълхи от двора си

 Изгонете земните бълхи от двора си

Земните бълхи са дребни бръмбарчета. Те са опасни вредители по кръстоцветните култури, като при благоприятни условия се размножават масово и ако не се вземат навреме мерки са способни да намалят или напълно да унищожат реколтата. Видовете земни бълхи са много. Придвижват се с подскачане. Зимуват като възрастни насекоми в почвата, в растителните остатъци и окапалите листа, под кората на дърветата. Вредителите напускат убежищата си при първото пролетно затопляне, започват да се хранят с плевелите, а селд това преминават на културните растения. Те правят дупки по листата, а също и ранички във вид на трапчинки. Яйцата си снасят на купчинки. Ларвите се излюпват след десетина дни и се забиват в листата под паренхима, където образуват ходове. След около 2 седмици какавидират и се заравят в земята. От какавидите след около две седмици излизат на повърхността на почвата и нападат зелевите и другите кръстоцветни култури. През октомври постепенно преминават по местата, където зимуват.
Средствата за борба със земните бълхи са:
- Унищожаване на плевелните кръстоцветни растения;
- Събиране и изгаряне на всички остатъци по почвата;
- Посипване на растенията с дървесна пепел или тютюнев прах;
- Ловене на насекомите с леплив материал;
- Химична борба срещу възрастните преди снасяне на яйцата (като се констатират повече от 5 бълхи на квадратен метър или 10% унищожена листна маса). Употребяват се препаратите: децис 2,5 ЕК – 2 мл/100 кв. м, нуреле Д – 5 мл на 100 кв. м.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе мястото за новото лозе

Лозе може да се сади през есента или през пролетта. Препоръчва се обаче пролетното засаждане през втората половина на март и началото на април. Есента е подходящото време да се подготви и да се обрабо...

От какво зависи устойчивостта на лозата?

Много са факторите, които влияят върху студоустойчивостта на лозата. Необходимо е мероприятията през вегетационният период да се провеждат навреме и качествено, за да се осигури добро узряване на пръч...

Как се прави ябълково вино

От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...

Защо карфиолът има кухи глави?

В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...

Начало