05.12.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  7495  |   0  
Защо кората на овошките се пука?
С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпространяват. В нея могат да презимуват и спорите на различни болести – акари, плодови червей, щитоносни въшки, молци и др. Затова напуканата кора трябва да се остърже и унищожи.
Изчистването й да се извърши много грижливо.
За тази операция могат да се използват няколко различни модела инструменти. Всички те са удобни за приложение, стига да са достатъчно остри. От дървото трябва да се премахне само старата и напукана кора. Камбиевият слой, който се намира под нея, в никакъв случай бива да пострада. Преди почистването на повредените части трябва да постелите платнище около стъблото, върху което да съберете настърганият материал. След това той задължително се изгоря, за да не попадне отново в почвата и вредителите да останат да действат. За да се унищожат криещите се в кората вредители, можете и да боядисате стволовете на овощните дървета с вар.
През януари при слънчеви дни и температури над нулата, ако не сте го направили, можете да напръскате фиданките. Срещу струпясването по ябълките и крушите, бяла ръжда по черешата, както и ръжда и листни петна по сливите трябва да напръскате обилно с 5 % разтвор от карбамид, а срещу къдравостта по прасковите с 2 % бордолезов разтвор.
22.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021