С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпространяват. В нея могат да презимуват и спорите на различни болести – акари, плодови червей, щитоносни въшки, молци и др. Затова напуканата кора трябва да се остърже и унищожи.
Изчистването й да се извърши много грижливо.
За тази операция могат да се използват няколко различни модела инструменти. Всички те са удобни за приложение, стига да са достатъчно остри. От дървото трябва да се премахне само старата и напукана кора. Камбиевият слой, който се намира под нея, в никакъв случай бива да пострада. Преди почистването на повредените части трябва да постелите платнище около стъблото, върху което да съберете настърганият материал. След това той задължително се изгоря, за да не попадне отново в почвата и вредителите да останат да действат. За да се унищожат криещите се в кората вредители, можете и да боядисате стволовете на овощните дървета с вар.
През януари при слънчеви дни и температури над нулата, ако не сте го направили, можете да напръскате фиданките. Срещу струпясването по ябълките и крушите, бяла ръжда по черешата, както и ръжда и листни петна по сливите трябва да напръскате обилно с 5 % разтвор от карбамид, а срещу къдравостта по прасковите с 2 % бордолезов разтвор.
Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...
Болестите на вината са разделени на две групи: аеробни и анаеробни. От първата най-често се срещат цветясването и вкисването. Анаеробни заболявания са манит, повдигане, вгорчаване, провлачване и други...
Това издръжливо цвете, което често се отглежда в българските домове, не обича тесните саксии. Само напролет обаче трябва да му сменяте съда, в който расте. Критерии за това е, когато пръстта се пренас...
Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододава...