Градина » Шарката по сливите ще ви остави без реколта

 Шарката по сливите ще ви остави без реколта

Шарката по сливата е една от най-масово разпространяващите се вирусни заболявания, наред с лентовата и охрената мозайка, ръждивите петна, златистите мрежовидни петна, пръстеновидните петна, деформиращото и теснолинейното прошарване, листното завиване, скъсените леторасти, напукването на кората. Шарката е открита най-напред в България в района на гара Земен през 1918 г. Постепенно заразата се е пренесла в посока на изток и вече няма дървета от чувствителните сортове, които да не са засегнати.
Още в началото на май или малко по-късно се появяват типичните за шарката разлати пръстени и петна, без да се ограничават от нерватурата на листата. Цветът на пръстените е бледозелен и най-добре се забелязва при преминаващата светлина ив облачно време. През лятото петната и пръстените придобиват зелен цвят, а останалата част на петурата пожълтява.
По плодовете се забелязват петна, трапчинки, браздички и пръстенчета, които могат да бъдат единични или многобройни, групирани или разпилени, повече и по-малко вдлъбнати. Повредата по плодовото месо е червено или кафеникаво, смолисто. Възможно е за две-три години признаците по листата или плодовете да изчезнат. Заразата преминава в латентна форма и след това отново се проявява. Заразените плодове понякога опадват напълно и стават само за ракия.

Здравите дръвчета

В Института по овощарство в Пловдив, Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, Института по земеделие в Кюстендил и Овощния разсадник ЕООД в Севлиево се предлагат калеми от 16 безвирусни сливови сорта. Може да се избира между Рут Герщетер, Чачакска лепотица, Нансийска мирабела, Йо-Йо, Валевка, Чачакска ранна, Зелена ренклода, Чачакска найболя, Чачакска родна, Елена, Тегера, Алтанова ренклода, Ханита, Стенлей, Вапор и други. В много от разсадниците се размножават и толерантните на болестта сортове българска селекция - Стринава и Габровско, които са толерантни към вируса на шарката.

Предпазно

Световната и нашата селекция от много години създават устойчиви или толерантни сортове на тази масово разпространена болест. За ограничаването й трябва да се предприемат драстични мерки:
• Задължително да се изкореняват старите болни дървета от чувствителните сортове.
• Младите болни и здрави дръвчета се преприсаждат с калеми от толерантни сортове.
• Да се засаждат само сортове, толерантни на болестта.
• В овощните разсадници да се използват само тестирани или оздравени подложки и калеми.
• Борбата срещу гостоприемниците на болестта и преносителите на вируса (листните въшки, цикадките, акарите и гъсениците) е задължителна.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пазете листата на сливите от червени петна

Това е една от най-честите болести по сливата. Причинява се от гъбичка (Polystigma rubrum), която се развива в тъканите на листата. Тя причинява появата на петна, дали името на болестта. От начало те ...

Погрижете се за пикирания разсад

Когато пикираният разсад изостава в развитието си, значи е време да го подхраните с минерални торове. Това се отразява много добре както на разсадите за ранно, така и за късно производство. Понякога с...

Тикви растат и в сухи градини

След засяването на готварските тиквички идва редът на едроплодните. Те може да бъдат обикновени или пък мускатни (цигулки). Изискват богати, рохкави и влагоемни почви, обилно наторени с оборски тор. Н...

Защо карфиолът има кухи глави?

В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...

Начало