08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1802  |   0  
Нематода мъчи картофите
Нематодата е дребен, кръгъл червей, паразитиращ по клубените. Напада всички представители от сем. Картофови. Ако забележите сферични образувания с бял, жълт или кафяв цвят по клубените на картофите, трябва да знаете, че това са цистите - зимуващите стадии на нематодата, които могат да се запазят в почвата до 10 години. Вътре във всяка циста има по 50 до 600 яйца с напълно развити личинки. През пролетта личинките навлизат в младите корени, хранят се с тях и предизвикват загиването им. На поразените гнезда се образуват малко и дребни клубени. Градинарят трябва навреме да открие заразения клубен. Ако на следващата година на същото място се засадят растения от сем. Картофови (картофи, домати, патладжан, пипер) те ще бъдат заразени, а в почвата немато-дите ще се увеличат многократно.
Заразата се разпространява с посадъчния материал, чрез заразената пръст, с инструментите или с поливните води.

Мерките

- На заразения участък да не се засаждат растения от сем. Картофови не по-рано от 4 години.
- Да се спазва необходимото сеитбообращение. Най-добри предшественици на картофите са царевицата, захарното и кръмното цвекло, слънчогледът, многогодишните треви, а от зеленчуците -зелевите, кореноплодите, тиквените. Нематодата не живее по корените на тези растения, затова при въвеждането им в обращението почвата постепенно ще се очисти от вредителя.
- Използвайте здрав посадъчен материал, особено важно е сортовете да са устойчиви на нематодата. На места, слабо заразени с нематода, този метод позволява за един сезон почвата да се изчисти до 90%.
- Важен момент е предпосадъчното рътене на клубените. Това позволява картофите да се развиват добре по-рано и по-рано да се прибере реколтата, което ще лиши личинките на нематодата от хранителни вещества.
- Използвайте органични торове, които ще подхранват отслабените растения, но и ще стимулират дейността на враговете на нематодата - хищни гъби, пръстеновидни червеи, те унищожават цистите, яйцата и личинките й.
- При силно заразяване във всяко гнездо преди засаждане на картофите се поставят 2 лопатки угнил оборски тор, 1 лопатка дървесна пепел, а минералните торове да се разпръснат по средата на междуредията на картофите и се заравят по време на загърлянето им.
07.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021