08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  4753  |   0  
С домашни средства срещу листните въшки
У нас листните въшки се срещат навсякъде - живеят на гъсти колонии, може и поединично. Смучат сок от листата, леторастите, клонките, клоните, корените на полски, зеленчукови, овощни, горски култури и храсти, както и от диви растения и плевели. Предизвикват свиване, нагърчване, изсъхване на листата и младите леторасти или образуват гали. При силно нападение растенията изостават в развитието си, добивите се понижават, а понякога загиват. Много опасни са листните въшки и като преносители, най-вече на вируси, които причиняват голяма част от вирусните болести по растенията. Силно нападнатите растения от вирусни болести (мозайки, жилкова некроза по доматите и др.) закържавяват, деформират се, влошават силно качествата си или най-често загиват.

Изпитани рецепти

• Листните и щитоносни въшки, акари и други неприятели при цветните растения и някои овощни култури като ябълката, сливата, ягодата, могат да се унищожат, като се използват 0,5 кг кори от лимони, портокали или мандарини. Те се смилат и получената каша се налива в тъмна бутилка от 1,5 литра. Допълва се догоре с топла вода (около 40 градуса) и се затваря незабавно. Сместа се оставя за 5 денонощия на тъмно и топло. Прецежда се и бързо се прехвърля в по-малки съдове, които се съхраняват на тъмно и хладно. Работният разтвор се приготвя по следния начин: 100 мл от този концентрат се разреждат с 8-10 л вода, добавят се 10 мл течен сапун или друг прилепител. Извлекът може да се редува, като се пръска с екстракт от чесън или лютиви чушки.
• 100 г лютиви чушки се накисват в 2 литра топла вода за 5 дни. Извлекът се прецежда и се добавят 3-4 мл прилепител. Пръска се неколкократно през 7 дни. Унищожава гъсениците в ранните стадии от развитието им, листни и щитоносни въшки при цветните растения и някои овощни култури.
• Срещу листните въшки, акарите и други неприятели при домашните цветя и сливата се използва извлек от чесън. Три средно големи глави се нарязват ситно и се скълцват. Заливат се с 10 литра хладка вода (около 25 градуса) и се оставят да престоят 7 часа. Прецежда се и се добавя 10 мл течен сапун или друг прилепител. Пръска се няколко пъти през 7 дни.
• Листните въшки, листните бълхи, листогризещи гъсеници, трипс, паяжино-образуващите акари по цветните култури се унищожават с бял равнец. Събран по време на цъфтежа, той се изсушава на сянка за няколко дни и се над-робява ситно. 0,5 кг от билката се залива с 5 л вряла вода. Така престоява 2 денонощия, прецежда се и се прибавя 8-10 мл прилепител. Извършват се няколко пръскания през 7 дни.
06.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021