05.12.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3074  |   0  
Бактерия може да разплаче черешата
По ствола на черешата има смола. Листата се завиват и увяхват. Какво да направя? – пита Ганка Драгова

Причината за появата на смолотечение по ствола на черешата е различна, но най-често може да се дължи на болестта бактериален пригор. Проявлението й е върху всички растителни части. По ствола, стъблото и клоните се явяват язви с тъмен цвят и интензивно смолотечение. Дървесината в мястото на повредата е тъмна. По листата има тъмнокафяви, закръглени петна. При силно нападение листата опадат в средата на вегетацията.
Причинител на заболяването е бактерията Pseudomonas syringae. Тя се съхранява в повредените растителни части или в проводящата система. Напролет намножената бактерия се разпространява по съседните дървета чрез дъждовните капки, а наесен през повреди по растението. Бактерийният пригор се развива при продължителен период на ниски температури и висока влажност.
Наблюдаваното завиване на листата и увяхване освен на заболяването от бакетриален пригор се дължи и на неправилен воден режим. При силен недостиг на вода листата се завиват и постепенно пожълтяват и опадат преждевременно. При излишък на вода в почвата развитието на дърветата е потиснато и пак има листопад. При такива условия за няколко години дърветата загиват. Необходимо е подобряване на водния им режим.

Мерките:

• зимна резитба и унищожаване на нападнатите растителни части;
• обеззаразяване на режещите инструменти с формалин;
• замазване на получените рани след резитбата с блажна боя или 10% разтвор от меден сулфат;
• пръскане с бордолезов разтвор 1% през есента след листопад.
13.10.2014 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021