Шареният гроздов молец е неприятел на лозата с голямо икономическо значение. Среща се повсеместно в нашата страна, особено в районите на Южна България. Възрастното насекомо е дребна пеперуда с размери 10-12 мм при разперени крила. Предните крила са тъмносиви, изпъстрени с три напречни тъмни ивици и множество тъмни петна.
Шареният гроздов молец развива три поколения годишно и зимува като какавида в паяжиновиден пашкул под кората на стъблата, главините или в основата на чеповете, рядко в почвата.
През пролетта летежът на пеперудите от презимувалото поколение започва при средна денонощна температура на въздуха 10-12°С – обикновено през април и продължава през май – до средата на юни. Яйцеснасянето започва при температура 13-14°С и продължава до края на летежа на пеперудите. В зависимост от температурата яйцата се излюпват след 4-10 дни. Гъсеничките от първото поколение изгризват цветните бутони и ги оплитата в копринени нишки. По тези нишки повредите по пъпките лесно проличават и се откриват още в началото на вредната дейност на гъсеничките. Гъсеничките често нагризват и разклоненията на ресата, при което нападнатите части от нея опадат. Продължителността на пълното развитие на гъсеничките е 18-26 дни.
Летежът на пеперудите от второто поколение започва към средата на юни и приключва към края на юли. Пеперудите от това поколение снасят яйцата си по ягоридата и зазряващите зърна. Гъсениците от второто поколение повреждат зърната с големина на грахово зърно (ягоридата), а при ранозреещите сортове и зазряващите зърна, като нагризват и изгризват вътрешността им заедно със семената. Повредените зърна оплитата слабо в копринени нишки.
Пеперудите от третото поколение летят от края на юли, началото на август до втората половина на септември. Те снасят яйцата си по зазряващите и вече узрели зърна на гроздето като слабо го оплитат с копринени нишки Една гъсеница поврежда от 7 до 24 зърна. Повредите по зърната причинени от гъсеничките на второто и третото поколение на шарения гроздов молец създават благоприятни условия за развитието на опасната болест сиво гниене по гроздето, която се причинява от гъбата Botrytis cinerea. Спорите на гъбата попадат в зърната през раничките получени при вгризването и болестта се развива в тях, с което размерът на повредите от този неприятел се увеличава.
Мерките
За успешното провеждане на борбата срещу гроздовите молци от много голямо значение са третиранията срещу гъсениците на първото и второто поколение. Срещу първото поколение се правят две пръскания – първото при поява на първите гъсенцици по ресата през май, второто след 8-10 дни. Срещу второто поколение се пръска при поява на вгризвания по ягоридата и ако се наложи се прави второ пръскане след 6-8 дни. Ако борбата срещу първото и второто поколение е проведена успешно, срещу третото поколение не се налага да се третира. Третиранията с химически средства се провеждат при плътност на неприятеля над прага на икономическата вредност, а той е:
- за първо поколение – наличие на 6-8 яйца или гъсеници на 100 реси
- за второ поколение – 6-8 яйца или гъсеници на 100 ягориди за гроздове десретни сортове и 8-10 за винени.
- За трето поколение – 8-10 яйца или гъсеници на 100 грозда за десертни сортове и 10-12 за винени сортове
Одобрени препарати за този неприятел са: авант 15СК – 2,5 мл (карантинен срок за грозде 10 дни), карате зеон (карантинен срок 10 дни). Вазтак 100ЕК нов – 1,25 мл, децис 2,5ЕК – 4 мл, децис 25ВГ – 0,4 г, нексид 015КС – 3 мл, циклон 10ЕК – 1,5 мл, циперкал 100ЕК – 1,5 мл. Карантинният срок на посочените препарати е 7 дни. С 14 дни карантинен срок са суми алфа 5ЕК – 2,5 мл, ранер 240СК – 4 мл, релдан 40ЕК – 2 мл. Нуреле Д – 5 мл (карантинен срок 28 дни), фюри 10ЕК – 1,25 мл (карантинен срок 1 ден), дипел ВП – 15 г – биопрепарат без карантинен срок.
За установяване летежа на пеперудите на шарения гроздов молец е одобрена феромоновата уловка грапамон.
Някои видове къпини са по-чувствителни към студ от малините. Това важи предимно за сортовете със стелещи се издънки. Те понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени ...
Причините за белия налеп в саксията може да се окажат различни. На повърхността на почвата в цветната саксия може да се появи бял налеп, причинен от развитието на гъбична микрофлора. Такъв налеп се по...
Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...
През този сезон производството на зеленчуци е в полиетиленови и стъклени оранжерии. Отглеждат се салати, марули, краставици, домати. Тук ви описваме от какви болести се нападат най-често салатите в ор...