Чубрицата е готова за прибиране, когато растенията са във фаза на начален цъфтеж. За повечето райони на страната това става обикновено към края на юли. Независимо дали е градинска или балканска, периодът на масов цъфтеж е по едно и също време. С прибирането не трябва да се закъснява, защото се влошава качеството. Това става като растенията се изрязват до основата на стъблото, на около 10-12 см над почвената повърхност. Изрязаните стръкове се навързват по няколко на връзки. Така приготвени се сушат окачени в проветриви помещения на сянка. При правилно прибиране и изсушаване те запазват зеленината на листата и окраската на цветовете. Влагата в тях не трябва да превишава 12%. Изсушените стръкове на градинската чубрица се оронват и се пресяват, за да се отделят листата и цветовете от стъблата. При балканската чубрица от 3,5 кг сурови стръкове се получава около 1 кг суха маса, а при градинската от 6 кг сурови – 1 кг суха маса. Съхраняват се отделно от други продукти, тъй като лесно отдават аромата си и задължително на сухо място, защото бързо поемат влага при което загубват качествата си.
Нолината е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височ...
Най-подходящият период за сеитба на разсад за зеле средноранно производство е края на месец април - началото на май. Засяването се извършва в открити лехи, в градина добре запасена с хранителни вещест...
Нахутът е на първо място по студоустойчивост между зърнените бобови култури. Той пониква при 2 градуса. Възрастните растения издържат до минус 10 градуса. Още по-студоустойчиви са пониците. Те не заги...
Шарката по сливата е една от най-масово разпространяващите се вирусни заболявания, наред с лентовата и охрената мозайка, ръждивите петна, златистите мрежовидни петна, пръстеновидните петна, деформиращ...