02.07.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2648  |   0  
Как се отглеждат аспержите
Културата е много взискателна към плодородието на почвата, не понася повишена киселинност и близки подпочвени води. Аспержите растат добре на рохки песъкливи почви, богати на хранителни вещества. Те се размножават чрез разсад или части от коренищата. На едно място растението може да се отглеждат 15-20 години. Тъй като аспержата е многогодишно растение, след време няма да можете да работите по почвата, затова трябва още преди засаждането на растенията трябва добре да я подготвите. Година преди засаждането на аспержите разсадът се отглежда в парници или оранжерии на добре наторена почва. Семената кълнят лошо, затова за да получите дружни кълнове, 3-4 преди засяването ги накиснете в топла вода, която се сменя 1-2 пъти през деня. След това доотгледайте семената върху филтърна хартия.
След като покълнат, засадете ги на редове през 20-30 см, а в реда – на 3-5 см, при дълбочина 2-3 см. През лятото почвата се разрохква, растенията се подхранват с торф, при сухо време се поливат. Преди зимата се отгледаните растения трябва да се покрият с листа, клонки или торф.

На втората година се премахват женските

На втората година от разсадника се премахват женските (с плодове) растения. Те могат да се използват за направата на декоративни лехи или форсиране в оранжерии. Мъжките екземпляри се оставят за засаждане през следващата пролет. През есента бъдещият участък за аспержите трябва дълбоко (на 2-3 лопати дълбочина) да се прекопае и да се внесат колкото се може повече торф или качествен компост.
При засаждането на разсада на аспержите на постоянно място трябва да използвате траншейния способ. На разстояние 120-150 см една от друга се изкопават канавки с ширина 40 см и дълбочина 25-30 см, на дъното на които през 40 см се насипват хълмчета от компост или почва, смесени с добре угнил оборски тор. Разсадът се разполага на тези хълмчета, равномерно се разпределят коренчетата, след това се насипва почва на слой 5-8 см и старателно се уплътнява.
Засаден по такъв начин разсадът се намира на 15-20 см по-ниско от нивото на почвата.

Грижите сезон след сезон

В първата година лехите редовно се разрохкват, премахват се плевелите и задължително се полива, два-три пъти през сезона се подхранва с комплексни торове.
През есента се премахват болните и слабите растения, подсипват се с още компост или угнил тор на дебелина 6-9 см. На следващата година продължавате с подсипването на почвата, а през есента, след като отделите умрелите части от растенията, засипвате канавките наравно с почвата. За да можете да ги намерите лесно през пролетта, през есента поставете колчета на канавките.
През октомври изрежете внимателно засъхналите филизи на аспержата, които стърчат над земята, като се стараете да не повредите корените, и ги изгорете.
През пролетта на третата година канавките се насипват с 20-25 см угнил тор, компост или лека, добре наторена почва без буци. Направените насипи трябва внимателно да се заравнят и да се трамбоват.
Реколтата и качеството на аспержите с всяка година ще стават все по-добри, ако повишавате дозите на органичните торове.
31.08.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022