Градина » Как се подрязва лимонът?

 Как се подрязва лимонът?

При стайно отглеждане лимоните се настаняват в компактни и удобни за пренасяне съдове. По тази причина растенията се формират с ниски стволове. Основният летораст се почиства от страничните разклонения на височина 15–20 см, а когато достигне 30 см, върхът му се пензира. След като узрее, се съкращава на 3–4 пъпки над изгладеното стъбло. От тези пъпки се развиват първоразредните разклонения. Те също се пензират и се съкращават, когато достигнат дължина 20 см, за да може да се предизвика образуват разклонения. Така се постъпва и по–нататък, докато се получат клони от четвърти разред. Тогава короната е изградена и дръвчето се оставя да плододава.
Преди да се изгради короната, плододаването затормозява растежа на лимона и затова появилите се цветни пъпки се премахват. Изграждането на короната при добре гледани растения се постига за две години. След беритбата на плодовете се премахват всички плододали малки клончета до основа и клонките със сухи върхове. Отстраняват се и силните клончета, които сгъстяват короната. Тези от тях, които не растат навътре, се превиват, за да се превърнат в плодни. Плододалите от върха дълги клонки се съкращават до неплододавала дървесина. Когато дръвчето се изтощи и прирастът му намалее, се прави силна резитба за подмладяване, която се състои в съкращаване на 1/3 от скелетните и полускелетни клони и прореждане на обрастващата дървесина.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Размножаване на папрати

Най-простият начин за размножаване на папрати е деленето на храстите и коренищата. Той е приложим при всички видове папрати, които имат широко разклонени коренища с множество пъпки, от които се появя...

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Време е за дълбока оран в лозето

Дълбоката есенна оран е основният широко прилаган начин за обработка на почвата в лозята. Чрез нея едновременно се извършва обръщане, размесване и разрохкване на орния пласт. На повърхността се изважд...

Дойде време кайсиите

Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...

Начало