08.05.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1428  |   0  
Вкоренете зелени резници от касис
Почти 100 процента от зелените резници на черното френско грозде - касис ще се вкоренят, ако спазвате технологията, която вие ви предлагаме.
За начало са ви нужни майчини растения, от които да вземете резници. Тях можете да вкорените в лятна оранжерия, снабдена със система за изкуствено оросяване или в друго съоръжение, покрито с найлон, на повдигнати на 15-20 см лехи.
Хранителният субстрат (18-20 см слой) пригответе от равни части градинска почва, пясък и торф (или само пясък и торф), покрийте субстрата със слой (3-5 см) от среднозърнест пясък. Преди засаждането на резниците в оранжерията, засенчете. Това ще понижи температурата в горещото време с 8-10 градуса и ще предотврати изгарянето на листата.

Клонките трябва да са вдървесинени

Оптималният срок за производство на резниците е във фазата на полувдървесинените клонки. Закъснението понижава преживаемостта и прихващането на растенията.
Резници можете да взимате от прикореновите клонки и от обрастващата дървесина. От нея се получават по-добри растения.
Ако провеждате тази операция в началото на лятото, то за вкореняване са подходящи всички части от клонките (долни, средни и връхни), при закъснение използвайте само средните и връхните. Размера на резника е в зависимост от междувъзлията с пъпки и листа, те трябва да са от 1 до 3. Колкото по-добри са условията за вкореняване, толкова по-дълъг може да е резникът. Долните листа трябва да почистите, а до засаждането резниците дръжте в студена вода.
Ако съблюдавате всички елементи на технологията, ще трябва да обработите резниците със стимулатор на растежа. Тези препарати влияят не на вкореняването, а на качеството на посадъчния материал.

Как да ги отгледате

Преди засаждането, полейте лехите, а резниците засадете по схемата 4-6х5-10 см. Колкото са по-големи резниците, толкова по-нарядко трябва да ги настанявате в лехата. Желателно е листата по резниците да не се докосват едни до други. Резниците поставете в пясъка така, че долните отрези да не са забодени в субстрата. Пясъкът около резника уплътнете, а лехата полейте.
Грижите се състоят в систематично опръскване през деня: листата трябва да бъдат постоянно влажни. В периода на вкореняване са недопустими въздушни течения, понижаващи влажността на въздуха. Вкореняването става за около 2-3 седмици. Масовото появяване на корени съвпада със забележимия прираст на пъпките. След това поливането се разрежда. Това е времето, в което трябва да проветрявате оранжерията и да намалявате сянката.
Навреме вкоренените резници поливайте сутрин или вечер. Плевелите се почистват, когато се появят.
Вкоренените резници пресадете или на постоянното място, или за доотглеждане в друга леха. Най-добрият срок за засаждане е есента или ранната пролет (до разпукването на пъпките).
28.07.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021