08.05.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1366  |   0  
Засадете френско грозде на мястото на фасула
Най-подходящи за отглеждането на френските грозда са някои планински и полупланински полета, където падат повече дъждове. При валежи под 700 мм растенията трябва да се засаждат, ако има възможност за поливане. Желателно е местата да са проветриви, защитени от силни ветрове, със северно изложение.
Не са подходящи затворените, непроветриви терени, склоновете с южни изложения и надморска височина под 500-600 м, там растенията стъпват рано във вегетация и повратните студове могат да нанесат сериозни повреди.
Касисът е твърде взискателен към почвеното плодородие. Най-подходящи са алувиално-ливадните, делувиално-ливадните и ливадно-канелените почви. Може да се отглежда на черноземи, канелено-горски и сиви горски почви с пропусклив подорен хоризонт. На почви с плитък глеевиден слой, тежки, сбити, както и с високо ниво на подпочвените води, растежът е слаб, а плододаването слабо.
Най-подходящите предшественици за черното, червено и бяло френско грозде са фасул, грах, чесън, лук, моркови, краставици, тикви, царевица. Може да се засаждат и след люцерна, детелина и житните, ако бъдат разорани през предходната година. Не са подходящи за предшественици ягодоплодните култури и стари овощни градини или горски видове и храсти, понеже страдат от същите болести и неприятели.
При определяне на мястото за засаждане на френските грозда във дворните и вилните градини се ръководим най-често как да се използва ограничената площ. Касисовите храсти може да се слагат на 1 м от границите на парцела. В този случай ще очертаят градината като плет. Но могат да се разположат от двете страни на входната алея. В по-големите градини обикновено се определя свободна площ за засаждане на няколко реда френско грозде.
14.07.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021