Градина » Берете ягодите без да пипате плода

 Берете ягодите без да пипате плода

Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на реколтата. Ако ще ги продавате, те се берат в полузряло състояние, защото напълно узрелите не могат да издържат на превоз. Плодовете, които ще се употребяват за прясна консумация или преработка се берат в пълна зрелост.
Най-подходящо време за бране на ягодови плодове е сутрин, след вдигане на росата, и следобяд, при захлаждането. Мокрите плодове много лесно загниват, а силно загретите твърде много се повреждат. Браните в дъждовни дни ягоди са воднисти и при превоз се размачкват.
Най-хубаво е да не пипате повече от веднъж ягодите, поради голямата им чувствителност. Ето защо беритбата и сортирането им става направо в съдовете, в които по-нататък ще се изпращат на мястото на употреба. Повредените и уродливи плодове се отстраняват.
Плодовете, предназначени за консервиране обикновено не се сортират.
Брането на ягоди се извършва на няколко пъти и е в зависимост от сорта и времето, докато продължава зреенето. Брането в началото и към края се извършва през 1-2 дни, а в най-усиления период на зреене - всеки ден. Предназначените за техническа преработка плодове могат да се берат и през 2-3 дни.
Ягодите се берат с къси дръжки, освен ако не са предназначени за някои видове преработки. Късането се извършва или направо с ръка, като плодът не се пипа, или със специални ножици. Последните са така устроени, че след отрязването плодът не пада, а се задържа за ножиците така, че плодовете се поставят в съдовете за бране, без да се докосват с ръка.
Обраните плодове не трябва да се оставят на слънце, защото презряват или се „опичат”. От дъжд също трябва да се пазят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Лавандула за стайно отглеждане

Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...

Кога и защо семената се дражират

Семената на много зеленчукови култури - моркови, зеле, магданоз, салата, дребноплодни домати са много дребни, грапави или покрити с власинки. Това създава определени трудности при сеитбата. Как наприм...

Злодеи нападат кактусите

Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспеш...

И къпината се нуждае от резитба

Къпиновите видове и сортове се делят на две основни групи - изправено растящи и стелещи. Съществува и междинна група - полуизправени, които по отношение на биологичните си особености и изисквания са п...

Начало