Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височина до 3 м с тънки клонки, които са покрити с блестящи кожести листа с овална форма с размер 2-7 см. Дребните привлекателни бледо розови цветове се появяват от пролетта до есента. Цветовете и плодовете растат по един или на групи по 2-3. Плодовете приличат на череша, откъдето идва и названието им. Те имат червен цвят, много са сочни, покрити са с тънка кожица, имат размера на череша или дребна слива. Жълто-оранжевото им месо съдържа рекордно количество витамин С – 1000-2000 мг на 100г плодове. Една черешка осигурява минималната нужда за денонощие от витамин С. Колкото е по-кисел плода, толкова повече витамин С има в него. От цъфтежа до пълното узряване на плодовете минават около 3-4 седмици.
Кога да берете
Плодовете се събират според узряването им. Не ги оставяйте да презряват на клоните, иначе те ще опадат и бързо ще се развалят. До транспортирането или съхраняването плодовете се събират, когато те станат червени, но още не са дозрели. В такъв вид могат да се държат в хладилник няколко дни.
Пресните плодове трябва да се употребяват за храна веднага след събирането или се замразяват за по-нататъшно използване. Много бързо се развалят и губят витамин С. Могат да се ядат откъснати и от храста.
Как се консумира
Барбадоската череша се яде в прясно състояние и се използват за производство на сокове, пюрета, мармалади. Плодовете освен на витамин С са полезни и на витамин А, желязо, калций, фосфор, калий.
Барбадоската череша се размножава чрез семена, резници, въздушни отводи. Семената поникват за 2-4 седмици. Резниците се вземат от полувдървесинени, с няколко листа клонки, като се вкореняват за срок до 2 месеца. Препоръчва се използването на препарати за стимулиране на вкореняването. Размножаването чрез резници и отводи се прави през пролетта и лятото. Започва да плодоноси на втората година след засаждането.
Расте и в саксии
Растението не е капризно, нуждае се от минимални грижи. Расте отлично в саксии. Предпочита добре дренирана почва, не търпи прекалено много вода. Развива се добре на слънце или лека полусянка, за по-добра реколта се препоръчва слънце.
За прореждането на короната трябва да подрязвате старите клонки периодично. Можете да формирате растението като храст или ниско дърво.
Ниските или високите температури под или над определени граници водят към повреждане на отделните органи на лозата. По-голяма опасност представляват ниските температури. Издръжливостта на пъпките, пръ...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...
Повредите по овощните растения от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки или в градините могат да провалят до 70-90 % реколтата. Докато срещу бактериалните заболявания ...
Красивите петунии, които се кипрят на балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените част...