Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височина до 3 м с тънки клонки, които са покрити с блестящи кожести листа с овална форма с размер 2-7 см. Дребните привлекателни бледо розови цветове се появяват от пролетта до есента. Цветовете и плодовете растат по един или на групи по 2-3. Плодовете приличат на череша, откъдето идва и названието им. Те имат червен цвят, много са сочни, покрити са с тънка кожица, имат размера на череша или дребна слива. Жълто-оранжевото им месо съдържа рекордно количество витамин С – 1000-2000 мг на 100г плодове. Една черешка осигурява минималната нужда за денонощие от витамин С. Колкото е по-кисел плода, толкова повече витамин С има в него. От цъфтежа до пълното узряване на плодовете минават около 3-4 седмици.
Кога да берете
Плодовете се събират според узряването им. Не ги оставяйте да презряват на клоните, иначе те ще опадат и бързо ще се развалят. До транспортирането или съхраняването плодовете се събират, когато те станат червени, но още не са дозрели. В такъв вид могат да се държат в хладилник няколко дни.
Пресните плодове трябва да се употребяват за храна веднага след събирането или се замразяват за по-нататъшно използване. Много бързо се развалят и губят витамин С. Могат да се ядат откъснати и от храста.
Как се консумира
Барбадоската череша се яде в прясно състояние и се използват за производство на сокове, пюрета, мармалади. Плодовете освен на витамин С са полезни и на витамин А, желязо, калций, фосфор, калий.
Барбадоската череша се размножава чрез семена, резници, въздушни отводи. Семената поникват за 2-4 седмици. Резниците се вземат от полувдървесинени, с няколко листа клонки, като се вкореняват за срок до 2 месеца. Препоръчва се използването на препарати за стимулиране на вкореняването. Размножаването чрез резници и отводи се прави през пролетта и лятото. Започва да плодоноси на втората година след засаждането.
Расте и в саксии
Растението не е капризно, нуждае се от минимални грижи. Расте отлично в саксии. Предпочита добре дренирана почва, не търпи прекалено много вода. Развива се добре на слънце или лека полусянка, за по-добра реколта се препоръчва слънце.
За прореждането на короната трябва да подрязвате старите клонки периодично. Можете да формирате растението като храст или ниско дърво.
Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, бл...
Портокалът (Citrus sinensis) поизхожда от Южен Китай, Виетнам и предпланините на Хималаите. Среща се навсякъде, където е възможно да се отглежда цитрусови растения. Плодовете са сочни ароматични, и съ...
Създаването и поддържането на мек тревен килим около дома е радост и грижа. Нерядко кадифената гладкост на моравата посърва и тогава са нужни незабавни мерки за спасяването й. Появата на мъх между т...
За доброто развитие и растеж на зеленчуците голямо значение има срокът на сеитбата. Той зависи и се определя така, че вегетацията на растенията да минава при най-благоприятното съчетание на климатични...