05.12.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3561  |   0  
Сега се прави присаждане на спяща пъпка
Присаждането (окулирането) на спяща пъпка започва към средата на юли и продължава до началото на септември. Този продължителен срок е едно от предимствата на тази операция. Освен това се извършва бързо, правят се малки рани на подложката, срастването е здраво, не се използват много калеми и овощарска замазка. Друго предимство е, че калемите се събират в деня на присаждането или ако се наложи да се транспортират от по-даечно разстояние - 1-2 дни по-рано. Продължителният срок на присаждането дава възможност при неуспешно прихващане то да се повтори и по такъв начин да се се постигне почти 100 % прихващане. Поради тези предимства присаждането на спяща пъпка е основният начин, който се използва в овощните разсадници за получаване на овощен посадъчен материал. За провеждането на тази практика са ни необходими добре изострено ножче и превързочен материал - рафия или пластмасови лентички.
Едно от най-важните условия за успешното провеждане на окулирането е подложките да не са по-стари от 2-3 години, да не са по-дебели от 1,5-2 см в диаметър и да имат активно сокодвижение. Освен подложки с такива размери и възраст, могат да се присаждат и такива клонки в короната на по-стари дървета. Присаждането на спяща пъпка се провежда в период, когато засушаванията са обичайно явление. Това налага 8-10 дни пседи присаждането подложките обилно да се полеят.
За калеми се използват добре развити едногодишни леторасти, които са приключили растежа и са формирали връхна пъпка. Непосредствено след отрязване от дървото се премахват листата, като се оставя малка част от листната дръжка. Увиват се във влажна кърпа или се потапят във вода. Пъпките в основната и връхната част на калема не се използват, защото не са добре развити. Дърветата, от които ще се събират калемите, трябва да са встъпили в плододаване, за да сме сигурни в сорта, да сз здрави и добре развити.
Технологията на окупиране се изразява в следното. Върху подложката се избира гладко място, за предпочитане е от северната страна, и с остро ножче се прави Т-образен разрез на кората с дължина около 2,5-3 см. Желателно е хоризонталният нарез да се прави дъговидно или наклонено, така ще се избегне врязване на връзката в нареза. Пъпката на калема се изрязва с тънък слой дървесина, като се започва на около 1,5 -2 см под нея и се завършва на такова разстояние над горната й страна.
Отрязаното щитче се поставя в Т-образния нарез така, че пъпката да слезне на около 0,5-1 см под напречния нарез. Остатъкът от щитчето над него се премахва и по този начин то остава изцяло под кората на подложката. Привързва се и с това приключва цялата операция.
След 2-3 седмици се извършва проверка за резултата от присаждането. Ако остатъкът от листната дръжка е паднал или при докосване леко се отронва и щитчето има свеж вид, това е показател за успешно присаждане. Превръзката се разхлабва или се срязва от обратната страна на присадката, без да се премахва.
Рано напролет подложката се отрязва на около 0,5 см косо, срещуположно на пъпката. По-нататък се полагат необходимите грижи за развитието на присадката. Една от тях е редовно премахване на филизите, прораснали от подложката още в началото на тяхното появяване.
28.07.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021