Градина » Подгответе мястото за новите малини

 Подгответе мястото за новите малини

Ако ще засаждате малини и къпини, захващайте се вече с подготовката на терена. Понякога тя отнема доста време. Зависи от конкретните условия. Има ли храсти, трябва да се изкоренят. Едрите камъни също трябва да се премахнат, да не говорим за остатъците от строителни материали. Наклонено ли е мястото, трябва да се предприеме терасиране. Впрочем, ако наклонът не е голям (8-15 градуса), не e нужно да се правят предварително тераси, а само да се засадят растенията напречно на наклона (по хоризонталата). С течение на времето терасите сами ще се оформят. Това са така наречените наорни тераси. При по-голям наклон се правят стъпаловидни тераси.
Свършите ли тази работа, може да се захващате с обработката на почвата. Преди това обаче разхвърляте по повърхността по 4-6 кг на квадратен метър оборски тор или компост. Ако при направата на терасите на повърхността е излязла и по-неплодородна почва, заслужава си да увеличите това количество. Към органичния тор добавете по 30-40 г суперфосфат и по 15-20 г калиев сулфат за всеки квадратен метър.
За да осигурите добро развитие на младите растения, обработвайте почвата дълбоко. Най-доброто решение е риголването на дълбочина 60 сантиметра, като направите така, че горният по-богат и обогатен с торовете почвен пласт да се разположи отдолу, т. е. на дълбочината, на която се развиват и корените на тези храсти, а долният да се настани отгоре. Това се постига, като предварително се изкопае канавка, която се запълва първо със съседния горен пласт, а върху него и с долния. Ако не риголвате, то поне се постарайте да обработите почвата колкото се може по-дълбоко – поне на 30-35 сантиметра. След обработката до момента на засаждането я оставете да уляга. И знайте, че колкото по-рано през септември направите това, толкова по-добре.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Лекуваме болните цветя с билки

Настойка от глухарче Прилага се при наличие на листни въшки и акари по цветята и лимона. Използват се цели растения или корени ситно нарязани, 20 грама сухи или 40 грама свежи се заливат с 1 литъ...

Тествайте виното преди да претакате

Мнозина винари считат, че с преферментирането са си свършили работата. Точно тогава започват грижите за него, за правилното му бъдещо развитие. Първо винарят трябва да определи диагнозата му. Огледайт...

Патладжанът иска да му е топло

Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...

Защо листата на чесъна пожълтяват още в ранна пролет?

Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...

Начало