Градина » Запазете лозовия материал през зимата

 Запазете лозовия материал през зимата

Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да бъдат съхранявани до пролетта. Специализираните в производството на лозовов посадъчен материал фирми разполагат със специални хранилища. За любителят най-подходящото място е избеното помещение, където трябва да насипете леко влажен (10%) чист речен пясък. Лозичките се връзват в снопчета, поставят се етикети с името на сорта. Пясъкът се разстила на пода в пласт от около 10-15 см. Върху него се нареждат снопчетата, изправени или леко наклонени, но се внимава корените да бъдат разстлани. Едновременно с нареждането празните места около снопчетата се запълват с пясък на височина около 10 см.
Най-благоприятната за съхранението температра е от 2 до 6°С. Допустими са отклонения до 2°С, но не бива да се допуска понижение под нулата, защото се появава т. нар. чернилка – почерняване и загиване на кората. Грижата е предимно в поддържането на температурата. Ако тя е по-висока, през нощта трябва да се отворят вратите и прозорците, за да навлезе по-хладен въздух, а сутринта плътно да се затворят. Има ли пък опасности от понижение, трябва да затоплите. При просъхване на пясъка, периодично навлажнявайте. Изпаряващата се от пясъка влага поддържа и по-висока влажност на въздуха, а това пък предпазва откритите части на лозичките от засъхване. Не бива да се допуска и преовлажняване на въздуха, защото започват да се развиват плесени.
В практиката се налага да се съхраняват не само вкоренени лозички, но и лозови резници, които ще послужат за произвеждане на облагородени или вкоренени лозички. Съхраняват се по същия начин и при същите условия.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Вземете си кестен от Австралия

Австралийският кестен (Castanospermum australe) е изключително оригинално растение от сем. Бобови, чиято родина е източното крайбрежие на континента Австралия. Там то е много стройно високо дърво, от ...

Намерете място и за захарната царевица

Като хранителен продукт захарната царевица у нас става все по-популярна, но като градинско растение е малко позната. Любителският интерес към нея е напълно оправдан – притежава отлични вкусови качеств...

Ако ще присаждате овошки, подгответе се отрано

Може би имате в градината сортове, които не ви харесват - вместо да ги изкоренявате, можете да ги преоблагородите. При наличието на добре развита коренова система за 2-3 години те ще оформят короната ...

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало