Септември е нaй-подходящото време за засаждане на ягодите. До настъпването на студовете младите растения пускат дълбоки корени и устояват успешно на ниските зимни температури. Голяма част от корените на късно засадените остават на повърхността на почвата, защото тя се сляга, а това е вече условие да измръзнат.
Освен срока, за добрия резултат е важна и подготовката на почвата. Мястото трябва да се обработи на дълбочина 30-35 см или поне на толкова, на колкото може с правата лопата. С тази обработка се заравят в почвата 30-50 кг прегорял оборски тор, 80-100 г суперфосфат и 30-40 г калиев сулфат на 10 кв. метра. След тази обработка се извършват 2-3 или повече плитки обработки, така че почвата да бъде доведена до дребнозърнесто рохко състояние.
През последните години и в любителската практика навлиза начинът на отглеждане на ягодите върху черно полиетиленово фолио. То трябва да е предварително перфорирано, така че младите растения да се засадят в направените отвори. Ако няма да се възползвате от тази технология, засадете растенията в редове. Разстоянието между тях трябва да е 60-70 см, за да не сте затруднени при грижите за насаждението. В реда растенията се засаждат на 18-25 см едно от друго. По-гъсто (18-20 см) се засаждат в топлите и засушливи райони, а в хладните – по рядко (22-25). По принцип в населените места е за предпочитане по-рядкото, защото проветряването в дворовете е по-ограничено и гъстите насаждения страдат повече от сивото гниене.
Растенията се засаждат в малки ямки, но така, че корените да не се прегъват, а да се разполагат отвесно. Дълбочината на засаждането е тази, на която растенията са били в разсадната леха. Успехът на прихващането зависи и от метеорологичното време. Ако е много сухо и горещо, засаждането трябва да се отложи до настъпването на по-благоприятни условия. Засаждайте в късния следобед. В облачни дни може и по друго време, но при всички случаи в леко влажна почва.
При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етап...
Под наименованието живи камъчета са известни няколко вида сукуленти, произхождащи от пустинните области на Южна Африка. Всяко растение се състои от два изключително сочни листа, плътно прилепнали един...
Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и п...
Названието на ехиумът (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас им...