31.03.2023 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2575  |   0  
Ирезинето впечатлява с огнените си листа
Ирезинето е многогодишно тревисто растение, произхождащо от Южна Америка. Има нежни разклоняващи се стъбла и овални листа с пресечен връх, които са обагрени в червено. Сади се в градините именно заради тази пищна багра. Самите му цветове са много дребни и невзрачни. Препоръчително е да се отстраняват преди да са цъфнали.
Оптималната температура за растежа на ирезинето е около 15°С. При стойности под нулата растенията загиват, затова у нас презимуват само в закрити помещения, като саксийни цветя. Когато определяте мястото му, имайте предвид, че предпочита ярката слънчева светлина, както и директното огряване.
Почвената смес трябва винаги да е влажна, затова през лятото поливайте често, но през зимата по-рядко. Въздушната влажност трябва да е висока, поради което е желателно в помещения с парно отопление периодично да пулверизирате. Какъв любител е ирезинето на въздушната влажност говори фактът, че в Европа, където сега е модерно за бани да се строят големи светли помещения, то е определено като подходящ за тях вид.
Размножава се много лесно чрез вкореняване на резници. Пролетта е желателно да се направи силна резитба. Тя активизира разклоняването, при което растенията придобиват красив външен вид. Почвената смес трябва да включва чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1.
Много често ирезинето се използва и през лятото за оформяне на красиви бордюри. То е един от предпочитаните видове при изграждане на цветни килими в парковете. За целта предварително трябва да се произведе голямо количество посадъчен материал.
19.02.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023