Ирезинето е многогодишно тревисто растение, произхождащо от Южна Америка. Има нежни разклоняващи се стъбла и овални листа с пресечен връх, които са обагрени в червено. Сади се в градините именно заради тази пищна багра. Самите му цветове са много дребни и невзрачни. Препоръчително е да се отстраняват преди да са цъфнали.
Оптималната температура за растежа на ирезинето е около 15°С. При стойности под нулата растенията загиват, затова у нас презимуват само в закрити помещения, като саксийни цветя. Когато определяте мястото му, имайте предвид, че предпочита ярката слънчева светлина, както и директното огряване.
Почвената смес трябва винаги да е влажна, затова през лятото поливайте често, но през зимата по-рядко. Въздушната влажност трябва да е висока, поради което е желателно в помещения с парно отопление периодично да пулверизирате. Какъв любител е ирезинето на въздушната влажност говори фактът, че в Европа, където сега е модерно за бани да се строят големи светли помещения, то е определено като подходящ за тях вид.
Размножава се много лесно чрез вкореняване на резници. Пролетта е желателно да се направи силна резитба. Тя активизира разклоняването, при което растенията придобиват красив външен вид. Почвената смес трябва да включва чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1.
Много често ирезинето се използва и през лятото за оформяне на красиви бордюри. То е един от предпочитаните видове при изграждане на цветни килими в парковете. За целта предварително трябва да се произведе голямо количество посадъчен материал.
В момента може да си направите разсад за китайско зеле. Семената се засяват през март в кофички от кисело мляко или пластмасови саксийки. Разсаждането на открито става през април. Може да отгледате з...
Не всеки има домашни условия да отгледа собствен разсад за цветя. Това изисква грижи, време и сили. Много по-практично е едногодишните цветя да се засеят направо в почвата – те ще цъфнат малко по-късн...
Главестото зеле е взискателно към почвата и обича да е торено с минерални и органични торове. Тези претенции се обясняват с факта, че за сравнително кратък период културата образува голяма растителн...
Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...