29.06.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1883  |   0  
Палма се захваща от семка
Основният начин за размножаване на палмите е чрез семена. При отделните видове срокът за поникване е изключително разнообразен. За едни може да е 14 дни, а за други - до 4 години. В периода от 1 до 5-годишна възраст младите растения задължително се настаняват всяка пролет в по-големи саксии. От 5- до 15-годишна възраст прехвърлянето се прави през 2-3 години. След това трябва да се следи стриктно да не се повреди централният корен, тъй като странични все още се формират трудно. Ако забележите, че има вече странични коренчета, а ако централният е много дълъг, би могло да бъде съкратен с подходящ остър нож или овощарска ножица. Изисква се голяма прецизност, страничните корени не бива да пострадат.

Режете отгоре и отдолу

При по-възрастните растения по-голямата част от почвата трябва да остане около корените. Оголването им е фатално. Когато растенията са много стари, корените се намаляват внимателно, махат се изсъхналите или болните части. Ако кореновата система бъде силно съкратена, може да се съкрати и част от листната маса. Такива растения след прехвърлянето се покриват с полиетилен, за да се създаде въздушна влажност над 90 процента. Температурата да е около 25°С. Много чувствителна при прехвърлянето е кокосовата палма.
Ако има коренчета отвън, сте закъснели

Появят ли се корени в подложката на саксията, значи сте закъснели с пресаждането. При палмите хамеропс, тахикарпус и вашингтония растенията може да се надигнат заради навиващи се в кръг корени на дъното на саксията. При прехвърлянето им ще се наложи съкращаване на корените, но при някои видове може да е фатално!
Най-младите екземпляри прехвърляйте в нови саксии с 3 или 4 номера по-големи. С възрастта увеличавайте и разликата в номера. За по-старите вземайте по-дълбоки съдове, а за най-напредналите във възрастта са подходящи специални дървени саксии.
20.01.2019 г. / Вестник за градината

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022