Градина » Вземете резници от пеперудената будлея

 Вземете резници от пеперудената будлея

Будлеята, форзицията или леската, всеки един от тези красивоцъфтящи храсти може да се размножи много лесно чрез вдървесинели резници, които да вземете от тях сега. Това се прави по следния начин:
1. Подгответе посадъчния материал. В късна есен отрежете от храста дебели здрави клонки.
2. Клонките нарежете на резници с дължина 20-30 см, вържете ги на снопчета и прикрепете към тях етикетчета с името на растението. След тгова поставете тези резници в сандъче, засипете ги с влажен пясък и ги оставете за съхранение в помещение с температура от 0 до 10 градуса.
3. В края на февруари резниците се изваждат и се поставят в отопляема оранжерия в почва, като ги забодете на 2/3 от дължината им или ги засадите в саксия с плодородна почвена смес с добавен пясък.
4. Можете да стимулирате вкореняването на резниците по следния начин: постоянно овлажнявайте почвата, за да могат резниците да се вкоренят, а пъпките да започнат да растат.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Хубави домати стават без разсад и вода

Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места. Тях стопанинът не винаги има възможност да посети, да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати ще с...

Луковиците трябва са се приберат на хладно

Пролетната градина хубавееше и се носеше аромата на зюмбюли, нарциси, лалета. Догодина ще цъфтят ли отново? Това зависи от вас. Затова щом като прецъфтят е необходимо да се отрежат цветоносите, освен ...

Лилиуми израстват и от люспи

За да отгледате няколко нови растения от луковицата на лилиума, може да използвате люспиците. За тази цел горните повредени люспици се махат, а вътрешните се отчупват колкото може по-близо до дънцето ...

Влажността на почвата се определя и без уред

В масовия случай градинарите не разполагат с подходящи уреди, за определят точно влажността на почвата. Ето защо тук ще споменем за някои практики, усвоени през годините. * Ако почвата е лека или съ...

Начало